duminică, 14 iulie, 2024

VIDEO Animalele și păsările de pe islazul comunei Smeeni se îngrămădesc în mâlul din albia Călmățuiului să-și potolească setea dintr-un fir de apă

VIDEO Animalele și păsările de pe islazul comunei Smeeni se îngrămădesc în mâlul din albia Călmățuiului să-și potolească setea dintr-un fir de apă

Facebook
Twitter
Email

Râul Călmățui se subțiază de la o zi la alta, spre disperarea localnicilor din satele buzoiene străbătute de cursul de apă. Gârla, cum îi spun sătenii, este principala sursă pentru adăparea animalelor și păsărilor domestice de pe islaz. Dacă dispare și firul de apă din albia uscată, spun sătenii, animalele ar putea muri, mai ales acum într-o perioadă în care pajiștile de lângă sat sunt ca niște plite încinse.

Pe câmp, cerealele s-au uscat, iar legumele din grădini mai sunt ținute în viață cu puțina apa care încă mai curge la robinet. Țăranii știu însă că dacă vremea continuă să fie caldă și lipsită de precipitații, va fi vai și amar pentru ei și animalele din ogradă.

Grav este că nu mai pot conta nici pe apa din râul Călmățui, de lângă sat, care curge din ce în ce mai firav. Islazul comunal a devenit o plită încinsă, unde turmele de ovine abia fac față la umbra pâlcurilor de salcâm.

”E prăpăd mare. Nu am mai văzut așa căldură. Animalele suferă de lipsă de mâncare, de căldură, de lipsa apei. Am șase sute oi și capre, care caută apă, aleargă după apă, nu mai au chef să mănânce. S-au adăpostit sub niște pomi”, ne spune ciobanul satului.

Călmățuiul străbate județele Buzău şi Brăila înainte de a se vărsa în Dunăre. El izvorăște din zona mlăștinoasă, delimitată de municipiul Buzău şi comunele Stâlpu, Costeşti şi Țintești. Are lungimea de 145 de kilometri. Pentru locuitorii din Smeeni, Călmăţuiul reprezintă gârla ce curge de când se ştiu ei pe aceste meleaguri.

”Va fi nenorocire mare pentru că animalele satului nostru de acolo beau apă, din gârlă, Călmățuiul ăsta care nu seca niciodată. De unde să scoată săracul cioban atâtea găleți de apă ca să dea la animale. Mor animalele și pe urmă noi”, declară un localnic din Smeeni.

În timp ce oamenii caută ajutor divin, autoritățile încearcă și ele să intervină pentru a diminua efectele secetei pedologice. În fiecare județ vor exista comisii care vor evalua la fața locului pagubele produse pentru fiecare cultură, pe baza solicitărilor transmise autorităților locale de către fermierii din zonele afectate.

Termenul de depunere a documentațiilor prin care se constată gradul de afectare cauzată de seceta pedologică este 30 august, pentru culturile de toamnă, grâu și triticale, respectiv 15 decembrie pentru porumb și floarea soarelui.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.