duminică, 25 februarie, 2024

VIDEO Agresorii activistului civic din Buzău, în cătușe, la Parchet. Ar putea fi cercetați și pentru ultraj

VIDEO Agresorii activistului civic din Buzău, în cătușe, la Parchet. Ar putea fi cercetați și pentru ultraj

Facebook
Twitter
Email

Agresorii activistului civic din Buzău sunt doi frați, de 41 și 44 de ani, și un amic al acestora, de 23 de ani, care dețin mici crescătorii de păsări în localitățile Săpoca și Cernătești. Aceștia au fost reținuți și ar putea fi cercetați și pentru ultraj, conform ministrului Afacerilor Interne.

În imaginile filmate chiar de victimă, activistul Robert Nițu, se vede clar că poliţiştii chemaţi să-i imobilizeze pe cei trei bătăuşi sunt depăşiţi de situaţie.

În loc să-l scape pe bărbatul de 41 de ani din mâinile turbulenților, agenţii asistau cum bărbatul era lovit cu sălbăticie. Intervenţia dezastruoasă a forţelor de ordine face acum obiectul unei anchete penale. În urma apariţiei imaginilor, Poliţia Română a trimis corpul de control la Buzău.

„La Buzău, intervenţia primului echipaj a lăsat de dorit. De aceea, în această dimineaţă, la ora 8.00 Corpul de Control al IGPR a demarat un control la IPJ Buzău tocmai pentru a verifica modul în care a intervenit primul echipaj care a intervenit, modul cum au gestionat mai departe poliţiştii de la IPJ Buzău a fost unul corect. În consecinţă, în urma acestei cercetări interne vă vom spune dacă poliţiştii sunt sau nu vinovaţi în ce priveşte intervenţia”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Cei doi frați, de 44 și 41 de ani, au fost reținuți împreună cu amicul lor, de 23 de ani, după ce, sâmbătă după-amiază, l-au agresat pe un activist care îi filmase în timp ce vindeau pui ilegal, la marginea drumului.

După ce s-a ales cu luneta spartă la mașină, victima a încercat să fugă dinspre Săpoca, spre comuna vecină, Cernătești, cu mașinile agresorilor după el. După o urmărire, cu mașini tamponate și bătăi, activistul a fost întâmpinat de un echipaj de poliție solicitat să-i ofere protecție. De față cu aceștia, agresorii au continuat să-l lovească pe activist.

Într-un târziu, bătăușii au fost potoliți de mascați. Au fost audiați sâmbătă seară iar după câteva ore au fost eliberați, după ce procurorul de caz a considerat că aceștia nu prezintă un pericol social. Au fost reținuți abia a doua zi, după ce postările activistului au inflamat opinia publică.

Agresorii ar putea fi cercetaţi inclusiv pentru ultraj. „Ieri s-a luat măsura reţinerii celor trei agresori, astăzi Parchetul se va pronunţa. Noi, prin organele de cercetare penală am luat această decizie având suficiente elemente pentru a dispune măsura reţinerii pentru violenţe, şi posibil pentru ultraj, pentru că aţi văzut cum a dat-o la o parte pe doamna poliţist. Toate aceste elemente vor fi analizate de procuror si procurorul va spune dacă vor fi sau nu arestaţi. Noi vom face propria evaluare”, a precizat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

La ora 18.00, a expirat ordonanța de reținere de 24 de ore emis pe numele celor trei agresori care, sâmbătă, au săvârșit un cumul de infracțiuni printre care loviri sau alte violențe, distrugere și blocarea unui drum public.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.