VIDEO A fost făcut un prim pas către eliminarea taxei pe apa de ploaie. Compania de Apă anunță care pot fi consecințele

De luna viitoare, locuitorii municipiilor Buzău și Râmnicu Sărat ar putea fi scutiți de la plata taxei pentru apa meteorică. Decizia a fost luată vineri, în cadrul ședinței Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Buzău 2008.

Totodată, s-a aprobat reducerea facturilor persoanelor juridice pentru acest serviciu cu 30%. Urmează ca primăriile celor două orașe să convoace ședințe de Consiliu Local pentru apune în aplicare hotărea adoptată în ședința ADI.

Conducerea Companiei de Apă Buzău spune că decizia poate avea efecte nedorite în ceea ce privește calitatea serviciilor de evacuare a apei rezultată din precipitații abundente.

Decizia a fost luată la solictarea imperativă a vicepremierului Marcel Ciolacu, președintele PSD Buzău, printr-o postare de acum două săptămâni, pe pagina sa de Facebook.

Președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Buzău 2008, Petre Emanoil Neagu, a precizat că, pentru intrarea în vigoare a hotărârii, începând chiar cu luna viitoare, este nevoie ca primăriile Buzău și Râmnicu Sărat să convoace ședințe extraordinare de consiliu local cât mai repede posibil.

De partea cealaltă, conducerea Companiei de Apă Buzău nu se împotrivește deciziei luată de membrii Asociației de Dezvoltare Intercounitară Buzău 2008, însă atrage atenția că hotărârea ar putea avea efecte nedorite asupra calității serviciilor de evacuare a apei meteorice în zilele cu precipitații abundente.

Întrebat dacă poate aprecia nivelul pierderilor pe care Compania de Apă le va avea după intrarea în vigoare a acestei măsuri și cum vor fi acestea compensate, Tescaru a admis că ar putea avea lor reduceri de personal sau renunțarea la prestarea „anumitor servicii” către populație și agenții economici pe care compania le suporta din taxa pentru apa meteorică.

Tescaru a spus că s-ar putea renunța chiar la serivicul de curățare a gurilor de canalizare din cele două municipii, chestiune care ar putea conduce către inundarea acestora în cazul unor precipitații mai consistente, dată fiind calitatea slabă a acestor canalizări, care se înfundă

Totodată, eliminarea taxei meteorice ar putea determina și disponibilizări în cadrul operatorului regional de apă și canalizare.

De asemenea, în cadrul ședinței Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Buzău 2008 s-a decis înființarea unor noi puncte de lucru ale Companiei de Apă în comunele Măgura, Năeni, Cozieni, Calvini și Padina.

Fii Reporter