Vacile hrănite cu alge ar putea ajuta la diminuarea poluării. Este concluzia unor cercetători suedezi care spun că introducerea ierbii din mare în meniul bovinelor va reduce cu 90 la sută emisiile de metan. Crescătorii de vaci de la noi au primit cu uimire vestea și spun că ar avea mari probleme dacă statul i-ar obliga să schimbe furajele clasice cu alge.
Soții Nedelcu se numără printre puținii gospodari din comuna buzoiană Mărăcineni care mai țin vite în bătătură. Au în grajd patru vaci și un vițel, de îngrijirea cărora trebuie să se ocupe mai tot timpul. Vecinii lor au renunțat la animalele mari din curți, pentru că nu mai pot face față în special când vine vorba de asigurarea furajelor.
„Noi hrănim vacile cu ciocani, lucernă, foi de porumb, iarbă, dacă ai de unde să o cosești. Noi sperăm cu ce mai avem și sus să ne ajungă tot anul. Mai suplinim cu tărâță, mai luăm și borhot de bere, deși transportul este scump. Mai aduce soțul frunze de varză și așa ne descurcăm tot anul”, spune Maria Nedelcu, din Mărăcineni.
Maria și soțul ei, Costel, tocmai au citit în presă că furajele naturale, cele pe care le folosesc de când se știu, sunt cauza, într-o oarecare măsură, a schimbărilor climatice. Adică, odată consumate de bovine, provoacă gaze intestinale cu un conținut ridicat de metan, apoi sunt eliminate în atmosferă.
Soluția salvatoare a fost găsită de un grup de cercetători din Suedia. Ei spun că introducerea unui tip de alge marine, unele de culoare roșie, în meniul de zi cu zi al rumegătoarelor va elimina tot conținutul nociv al gazelor eliminate de vaci.
„Dacă mănâncă alge, ce, nu mai face vaca mizerie. Nu știu ce să zic. Ca și omul, ați văzut, mănânci ceva, fasole sau nu știu ce, nu tot chestii de-astea se produc? Fiecare mâncare își are mirosul ei specific. Doar nu o mirosi a parfum acuma vântul tras după ce vaca mănâncă alge”, spune, mirat, Costel Nedelcu, gospodar din Mărăcineni.
Uniunea Europeană a primit un raport al Agenţiei Suedeze pentru Protecția Mediului privind reducerea emisiilor de metan prin această metodă, astfel că în viitorul apropiat hrănirea cu alge a vacilor ar putea fi introdusă în toate țările membre. Măsura ar putea reduce emisiile de metan, generate de bovine, cu până la 90%.
„Nu știu, că eu nu pot să o iau nici dacă merg la mare să pun mâna pe ea, d-apăi să umbli cu ea. Vă dați seama ce ar fi vara, ați văzut, este exact cum e peștele, se împute imediat. Așa și alea. Oamenii au hambare în care își pun cerealele, depozitează mâncarea pentru animale și nu știu cu acea algă cum vor proceda”, crede doamna Maria.
Unele studii arată că vitele sunt responsabile pentru cel puţin 4% din emisiile de gaze de seră de pe planetă din cauza conținutului de metanHrănirea cu alge marine, dintr-o specie roșiatică, împiedică microorganismele din primul stomac al vacii să mai producă metan. Demersul științific este încă la început iar una dintre marile provocări va fi aceea a obținerii algelor din speciile comestibile pentru vite.
„Algele ca să fie recoltate într-o formă utilzabilă, ar trebui să se iasă în larg, să fie niște sisteme care să recolteze aceste alge și ele apoi să fie reconstiuite. Este o soluție de viitor”, a declarat Adrian Balbă, biolog.
Metanul accelerează schimbările climatice și de aceea este intesn studiat de experții în protecția mediului. Are un impact asupra procesului de încălzire globală de 120 de ori mai mare decât dioxidul de carbon, raport care scade treptat pe măsura trecerii timpului, odată cu disiparea sa în atmosferă.