vineri, 24 mai, 2024

Urșii României, relocați în pădurile din vestul Europei. Ideea îi aparține prefectului Țiclea

Urșii României, relocați în pădurile din vestul Europei. Ideea îi aparține prefectului Țiclea

Facebook
Twitter
Email

Urșii ajung tot mai des în satele locuite de oameni. În unele cazuri, în căutare de hrană, sălbăticiunile ajung chiar în gospodăriile localnicilor şi le omoară animalele. În problema urșilor care fac ravagii în satele de munte, prefectul Buzăului propune o soluție cu totul inedită. El vrea relocarea urșilor în țările din vest, unde această specie este pe cale de dispariție.

Pentru prevenirea și intervenția promptă în cazul unor astfel de incidente, Guvernul a adoptat, recent, o serie de reglementări, lăsâd mână liberă autorităților locale să reacționeze la atacul sălbăticiunilor.

În județul Buzău, cele mai multe primării din zonele vizitate de urși nu au încheiat contracte de prestări servicii de intervenție imediată, cu medicul veterinar și cu gestionarii fondurilor de vânătoare.

„Legea obligă primăriile să facă contracte, de fapt un fel de abonament de permanență, cu un medic veterinar care poate asigura astfel de servicii, dar și cu gestionarul fondului de vânătoare. Până la ora asta, nici 20 de primării din cele 50 aflate în zona de risc pe acest subiect, nu au contracte atât cu medicul veterinar, cât și cu gestionarul fondului de vânătoare”, a declarat prefectul Buzăului, Daniel Țiclea, la un post local de televiziune.

Prefectul de Buzău, Daniel Țiclea, consideră că soluția relocării urșilor, care a fost adoptată anul acesta în mai multe zone din țară, este ineficientă, fapt dovedit chiar în această vară.

„Opinia noastră este că amplificarea fenomenului în județul Buzău, în ultimele trei luni, este cauzat în primul rând de relocarea a unei ursoaice cu trei pui din zona Brașov, Râșnov. Nu facem altceva decât să plimbăm riscul de la un județ la altul”, este de părere Daniel Țiclea.

„Repopulăm Europa cu urs brun”

În problema urșilor care fac ravagii în satele de munte, prefectul Buzăului propune o soluție cu totul inedită. El pomenește de relocarea urșilor în țările din vest, unde această specie este pe cale de dispariție.

„Unde sunt urșii ăștia rari? Păi în Europa, nu? În cazul ăsta, eu zic să luăm legătura cu mecanismele astea europene, facem o acțiune, cum să spun, intensivă, îi tranchilizăm, îi punem în cuști, îi urcăm în Tir sau în tren, și ducem o dată o sută de urși în Europa, să repopulăm Europa cu urs brun”, a spus Daniel Țiclea.

Pericolul ca urșii să ajungă în tot mai multe comunități buzoiene este real. De aceea, autoritățile buzoiene au înaintat adrese primăriilor din județ, pentru ca acestea să-și pregătească echipe de intervenție, formate din vânători și medici veterinari, care să ia măsuri rapide, dacă este cazul.

Conform recensământului animalelor efectuat în această primăvară, în județul Buzău sunt 1.133 de exemplare de urs.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.