joi, 13 iunie, 2024

Urșii „defilează” pe ulițele din Lopătari și Odăile. Populația, ținută în case prin mesaje RO-Alert

Urșii „defilează” pe ulițele din Lopătari și Odăile. Populația, ținută în case prin mesaje RO-Alert

Sursa iustinfoto.ro
Facebook
Twitter
Email

Mai multe apeluri la 112 au anunţat prezenţa unor urşi în localităţile Odăile şi Lopătari, județul Buzău. Populaţia din cele două zone a fost avertizată prin mesaje RO-Alert.

Un apel la 112 anunţa, în jurul orei 20.00, prezenţa unui urs în satul Vârteju, comuna Lopătari. Sătenii au fost avertizați prin mesaj RO-Alert, iar în zonă a fost trimis un echipaj de jandarmi.

Mai târziu, în jurul orei 20.30, alte apeluri la 112 au anunţat prezenţa unui urs în comuna Odăile. Potrivit localnicilor, animalul sălbatic ar fi intrat prin curţile şi grădinile oamenilor, provocând stricăciuni.

Şi în acest caz, populația a fost informată prin mesaj RO-Alert, iar în zonă s-a deplasat un echipaj de jandarmi.

”În legătură cu prezenţa urşilor la Odăile, fac precizarea că întrucât Primăria Odăile nu a încheiat contract cu gestionarul fondului de vânătoare, în speţă cu AJVPS, este imposibilă acţiunea de împuşcare a ursului. Singura acţiune la care se poate recurge, din punct de vedere legal, este alungarea animalului”, a transmis prefectul judeţului Buzău, Daniel Marian Ţiclea.

În județul Buzău, în ultimele săptămâni au avut loc trei atacuri ale urşilor asupra oamenilor, ultima victimă fiind în stare critică, internată la un spital din Braşov.

„În acest an, Instituţia Prefectului Judeţul Buzău a transmis de două ori adrese către primării, prin care, pe de-o parte, s–a atras atenţia asupra pericolului creat de urşii din zonă, pe de altă parte, s-a punctat necesitatea ca UAT-urile să încheie contracte cu gestionarii fondurilor de vânătoare. Fără aceste contracte nu se poate acţiona prin împuşcare, pe OUG 81”, a mai declarat prefectul Daniel Marian Ţiclea.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.