miercuri, 22 mai, 2024

Urmașii celui mai bine cotat armăsar reproducător din România, în competițiile hipice

Urmașii celui mai bine cotat armăsar reproducător din România, în competițiile hipice

Facebook
Twitter
Email

Patru armăsari și o iapă, urmașii ai celui mai bine cotat armăsar reproducător din România, vor debuta în cadrul întrecerilor oficiale organizate în anul 2022. Anunțul a fost făcut recent pe site-ul de profil galop.ro

Armăsarul Frozen Fire a fost adus la Herghelia Cislău, judeţul Buzău,  pentru îmbunătăţirea rasei pursânge englez, de către Irina Vlăduca – Marghiloman, strănepoata omului politic buzoian Alexandru Marghiloman.

Din sezonul 2019 armăsarul a activat ca reproducător în cadrul nucleului de iepe mamă de rasă pur sânge englez. “Prin montele făcute cu el calitatea rasei Pursânge Englez (Thoroughbred) de la noi se va îmbunătăți semnificativ. Momentan, în România, Frozen Fire are doar cinci produși la Herghelia Cislău. Acești cinci mânji, patru armăsari și o iapă, vor debuta anul acesta (2022). Succes!” precizează site-ul galop.ro.

Frozen Fire, este un armăsar pur sânge englez deosebit de valoros, multiplu câştigător în alergări publice pe hipodromurile din Europa, câştigător de derby în Irlanda, fiind cotat ca singurul câștigător de curse G1 din România, care a obținut peste 650.000 Lire Sterline în cadrul întrecerilor internaționale.

Acțiunea de ameliorare genetică a fost demarată de către Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor din cadrul Romsilva fiind sprijinită de Irina Vlăduca – Marghiloman, strănepoata omului politic buzoian Alexandru Marghiloman. şi cetăţean de onoare al Municipiului Buzău.

Lordul valah“, aşa cum era supranumit Alexandru Marghiloman, s-a numărat printre întemeietorii şi conducătorii Jockey-Club-ului Român şi ai Hipodromului Bucureşti. Caii săi de curse, precum Zori de Zi şi Albatros, erau celebri după ce câştigaseră mai multe întreceri ecvestre.

În memoria acestuia, autorităţile Buzăului împreună cu Irina Vlăduca Marghiloman colaborează la un proiect de reînfiinţare a unei baze hipice ce va fi populată cu armăsari pursânge englez.

Primul pas a fost făcut prin aducereade către familia Irinei Marghiloman a armăsarului Frozen Fire cal menit să amelioreze rasa pursânge englez din hergheliile locale.

”Un prim pas este îmbunătăţirea rasei pursânge englez, care nu prea mai există în România. De aceea am pus la dispoziţia hergheliei Cislău acest armăsar pentru montă. Acesta este începutul unui proiect mare pe care l-am început deja.”, a declarat Irina Vlăduca Marghiloman, strănepoata lui Alexandru Marghiloman.

 

 

 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.

Actualitate

Ce este detartrajul?

Detartrajul este o procedură stomatologică non-invazivă, menită să îndepărteze placa bacteriană și tartrul (depunerile calcificate) de pe suprafața dinților și de sub gingii. Această procedură