UPDATE Prezenţa la vot în judeţul Buzău. La ora 9,00 votaseră 13.302 de buzoieni, adică 3,46% dintre cei înscrişi pe liste

Alegeri si Referendum 2019

Românii îi desemnează duminică, 26 mai, pe cei 32 de reprezentanţi în Parlamentul European. În acelaşi timp, alegătorii pot răspunde la cele două întrebări din cadrul referendumului iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis.

Pe teritoriul judeţului Buzău, sunt amenajate 426 secţii de votare, deschise în intervalul orar 7.00 – 21.00. La precedentele alegeri europarlamentare, prezenţa la vot în judeţul Buzău a fost de 29,22%.

România are alocate 32 de locuri în Parlamentul European, respectiv 33, din toamnă, dacă Marea Britanie va finaliza procedurile de ieşire din Uniunea Europeană.
Locurile din Parlamentul European sunt repartizate partidelor sau candidaţilor independenţi, în functie de numărul de voturi pe care îl vor obţine la alegeri.
Numărul unic de urgenţe 112 poate fi folosit de oricine pentru a sesiza eventuale incidente electorale.
Codul Penal pedepseşte cu amendă sau închisoare de până la 3 ani împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor sau votul multiplu, dar şi folosirea unui act de identitate sau buletin de vot fals.
Amenda se dă şi pentru violarea secretului votului, iar dacă fapta e comisă de un membru din biroul electoral pedeapsa este de închisoare cuprinsă între 6 luni şi 3 ani.
Întrebări referendum 26 mai 2019
Iată care sunt întrebările de la referendumul din 26 mai, când cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin DA sau NU:
1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

Fii Reporter