Intrarea Ținutului Buzăului în rețeaua geoparcurilor acreditate UNESCO a dublat numprul de turiști care ajung în județul de la Curbura Carpaților. Aici se află atracții turistice renumite, precum Vulcanii Noroioși, domurile de sare, focurile vii, Trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul roșu de la Colți.
Bilanțul Asociației Ținutul Buzăului, la 18 luni de la obținerea statutului de geoparc UNESCO, menționează câteva dintre obiectivele realizate și modul în care anumite proiecte au deja rezultate cunatificabile. Prima reușită este creșterea numărului de turiști care vizitează județul.
”Dacă în anul 2021 și 2022 județul Buzău a atras circa 67.000 și 87.000 de vizitatori, conform INSSE, rezultatele preliminare arată că în anul 2023, în zonă au ajuns peste 69.000 de vizitatori doar în primele 6 luni ale anului, și asta în afara sezonului turistic. Se preconizează un total peste 150.000 de vizitatori până la finalul anului, dublu față de anii trecuți”, se arată într-un comunicat al Asociației Ținutul Buzăului.
În aprilie 2022, Ţinutul Buzăului a devenit oficial geoparc acreditat UNESCO, al doilea din România, după Ţara Haţegului. Zona cu circa 45.000 de locuitori şi o suprafaţă ocupată este de peste o mie de kilometri pătraţi este mai bine promovată la nivel mondial.
Geoparcul include în salba de atracţii mai mulţi vulcani noroioşi, focuri vii, munţi de sare, pietre şi sfincşi cu forme bizare, chihlimbar unic în lume, dar şi valori naturale şi culturale. Odată redescoperite, acestea sunt puse în valoare pentru a deveni o destinaţie turistică sustenabilă.
Aici se află atracții turistice renumite, precum Vulcanii Noroioși, domurile de sare, focurile vii, Trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul roșu de la Colți.
În cele 18 luni de la obținerea statutului UNESCO, Geoparcul a demarat numeroase proiecte de dezvoltare durabilă, implicare civică, educație, economie și protecția mediului, de care beneficiază atât populația locală, cât și antreprenorii mici, turiștii și administrațiile locale.
Una dintre cele mai reușite acțiuni, născute în geoparc, în ultimul an și jumătate, este Piața Artizanilor, un târg unde producătorii locali vin cu produsele lor, tradiționale și autentice.
Este un cadru de promovare a autenticității și tradițiilor, dar și de promovare a turismului gastronomic, realizat în parteneriat cu comunitatea Slow Food Buzău Land. O nouă ediție a Pieței Artizanilor va avea loc pe 23-24 septembrie. Evenimentul va fi presărat cu show-uri culinare și momente de muzică live.
Apartenența la rețeaua Geoparcurilor a adus cu sine un potențial uriaș de promovare, inclusiv la nivel internațional, și oportunități noi de atragere de fonduri. Primăriile pot obține acum statutul de comună de interes turistic și beneficiază de punctaje mai mari pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare locală.