vineri, 23 februarie, 2024

Undă verde în procesul complicilor lui Cosmin Dan, tânărul care și-a ucis prin incendiere fosta iubită

Undă verde în procesul complicilor lui Cosmin Dan, tânărul care și-a ucis prin incendiere fosta iubită

Facebook
Twitter
Email

Judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Buzău a dat undă verde pentru începerea procesului care-i are inculpați pe complicii ucigașului Valentinei Nica. Asta, după ce unul dintre ei contestatese rechizitoriul procurorilor.

R. C. și A. N., cei doi tineri care i-au adus benzina lui Cosmin Dan pentru a o incendia pe fosta sa iubită, Valentina Nica, au fost trimiși în judecată pe 5 martie 2021.

Crima a zguduit opinia publică la începutul anului 2019. Victima, Valentina Nica, a murit, după ce apartamentul ei, de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, a fost cuprins de flăcări, trupul fetei fiind găsit carbonizat într-una dintre camere, după ce pompierii au stins incendiul.

Anchetatorii au stabilit ulterior că, în dimineaţa zilei de 23 februarie 2019, fata fusese vizitată de fostul iubit, Cosmin Dan. În urma unui conflict în care a şi lovit-o, acesta a aruncat cu benzină dintr-o sticlă în dormitorul în care tânăra se afla şi a aprins focul cu o brichetă.

Audierile au scos la iveală detaliile crimei încă de la primele termene de judecată. Patru martori ai tragediei au fost ascultați de magistrat, iar mărturia lui Antonio Măcelaru, un adolescent de 15 ani, a fost una dintre cele mai explicite.

El a pomenit primul despre discuțiile telefonice ale lui Cosmin Dan cu prietenii săi, prin care le-a cerut la telefon benzină cu scopul precis de a o incendia pe Valentina.

Martorul a vorbit și despre momentele când a aruncat combustibil în dormitorul în care s-a produs tragedia și unde flăcările au cuprins-o pe Valentina.

Depoziția adolescentului confirmă vinovăția prietenilor lui Cosmin, care i-au adus benzina și nu au intervenit în momentul în care acesta a dat foc. Tocmai aceste informații aveau să-i trimită în fața instanței pe prietenii lui Cosmin Dan, Radu Clonț și Alexandru Naum.

Cei doi complici au fost trimiși în judecată pe 5 martie 2021. Pentru acuzațiile cu care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au trimis rechizitoriul în instanță, pedeapsa poate fi detențiunea pe viață sau închisoare de la 15 la 25 de ani și interzicerea unor drepturi.

Magistrații Tribunalului Buzău au analizat cazul, au respins cererile şi excepţiile formulate de unul dintre inculpați, ca fiind nefondate, și au dispus începerea judecăţii cauzei.

“Respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpatul C.R.Ş., ca nefondate. Constată legalitatea sesizării instanţei privind pe inculpaţii C. R. Ş. şi N.A. pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la distrugere prin incendiere şi complicitate la omor calificat”, se arată în decizia instanței.

Decizia poate fi contestată de cei doi inculpați în termen de 3 zile de la comunicare. Tot vineri, judecătorul de drepturi și libertăți a decis ca Radu Clonț și Alexandru Naum să fie judecați sub control judiciar.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.