Un medic din București a încasat peste 400.000 de lei din bugetul asigurărilor de sănătate fără să ofere vreo consultație, la cabinetul din orașul Pogoanele

Un medic din București s-a ales cu dosar penal pentru că, împreună cu doi complici, ar fi provocat un prejudiciu bugetului asigurărilor sociale de sănătate de aproximativ 400.000 de lei. În perioada în care a activat într-un cabinet din orașul buzoian Pogoanele, medicul a încasat fondurile pentru aproximativ 11.200 de servicii medicale care nu au existat în realitate.

Potrivit poliţiştilor Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Buzău, bănuiți de înşelăciune, fraudă informatică, fals intelectual şi uz de fals sunt un bărbat în vârstă de 78 de ani, din Bucureşti, medic pediatru la un cabinet din Pogoanele, și alţi doi angajaţi ai cabinetului medical.

- Promo -

Ca urmare a derulării unor contracte având ca obiect furnizarea serviciilor medicale în asistenţă medicală de specialitate din ambulatoriu, în perioada 2016 – 2019, medicul ar fi întocmit în fals registre şi alte înscrisuri, din care rezulta că ar fi acordat 11.269 servicii medicale pentru 2.272 de pacienți, fără ca acestea să se fi efectuat în realitate.

De asemenea, deşi serviciile medicale nu ar fi fost efectuate în realitate, medicul ar fi introdus în platforma informatică aferentă asigurărilor de sănătate datele informatice din care rezulta că serviciile au fost acordate pacienţilor respectivi.

Ulterior, ar fi întocmit şi transmis lunar, în vederea decontării, factura însoţită de formularele de raportare privind serviciile detaliate acordate pacienţilor. Astfel, prejudiciul cauzat bugetului asigurărilor sociale de sănătate este de aproximativ 400.000 de lei.

Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice au efectuat patru percheziţii în municipiile Buzău şi Bucureşti, respectiv în oraşul Pogoanele, la sediul profesional şi locuinţele unor cadre medicale şi personal auxiliar al unui cabinet medical.

Activităţile s-au desfăşurat în baza autorizaţiilor emise de Judecătoria Buzău. În urma percheziţiilor au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor laptopuri, mai multe înscrisuri şi documente.

În baza mandatelor de aducere, trei persoane cu vârste cuprinse între 47 şi 78 de ani, din Buzău şi Bucureşti, au fost conduse la sediul Poliţiei pentru audieri. Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunilor de înşelăciune, fraudă informatică, fals intelectual şi uz de fals.

Fii Reporter