Un buzoian s-a trezit cu un șarpe de un metru și jumătate în pragul casei. Află cum s-a terminat povestea

Schimbările bruște de temperatură și umezeala accentuată derutează viețuitoarele din sălbăticie. Nu numai urșii au luat-o razna în ultima vreme, atacând frecvent gospodăriile din zona de munte a județului, ci și șerpii. Puțin a lipsit ca o reptilă de peste un metru și jumătate să intre în casa unor buzoieni din Cozieni.

Familia Bagiu, din Cozieni, putea să tragă o sperietură groaznică, dacă descopereau șarpele în bucătăria sau una dintre odăi. Norocul a făcut ca Virgil, capul familiei, să găsească târâtoarea pe pragul de la intrare, înainte să le sperie pe femeile și bătrânii din casă. A avut curajul să ia șarpele cu mâna și să îl ducă în pădure, chiar dacă nu avea certitudinea că este sau nu veninos. Bărbatul spune că nu este primul șarpe care s-a apropiat de casă în ultima perioadă, fenomenul fiindu-i imposibil de explicat.

Potrivit specialiștilor de la APM Buzău, în zonă trăiesc șerpii de casă, reptile care pot depăși un metru și jumătate lungime și care nu sunt veninoși. România se găsesc însă și șerpi veninoși, viperele, care trăiesc atât în zona Carpaților cât și în Delta Dunării. Se deosebesc însă de șerpii de casă prin colorit și modelele de pe solzi. În România sunt trei specii dintre cele 23 de specii de vipere cunoscute, vipera cu corn fiind cea mai răspândită și cea mai periculoasă, deși atacurile neprovocate sunt destul de rare.

La Buzău, a fost făcută către APM, la sfârșitul anului trecut, o reclamație din partea unei familii din Vernești, care anunța prezența unui șarpe în camera unui copil de doi ani. Adulții au părăsit casa, lăsând copilul în urma lor, și au chemat un echipaj de jandarmi în ajutor. Întâmplarea a avut final fericit. Specialiștii spun că șerpii, care oricare dintre sălbăticiuni, sunt derutați de schimbările bruște de temperatură, de frigul și umezeala în exces, într-o perioadă în care ar trebui să fie cald.

Fii Reporter