sâmbătă, 12 octombrie, 2024

Un bărbat din Râmnicu Sărat amendat pentru un suc băut „la botul calului” acuză polițiștii de abuz și răzbunare

Un bărbat din Râmnicu Sărat amendat pentru un suc băut „la botul calului” acuză polițiștii de abuz și răzbunare

Facebook
Twitter
Email

Un echipaj de Poliție Locală din Râmnicu Sărat este acuzat de abuz de către un cetățean care spune că a primit nejustificat o amendă de 5.000 de lei doar pentru că a băut un suc ”la botul calului”. Cel sancționat pentru zădărnicirea combaterii bolilor crede că a fost victima unei răzbunări, după ce cu o zi înainte a scris pe Facebook că polițiștii locali sunt ”infatuați”.

Miercuri seară, Gheorghe Ghiță a ieșit din casă să își cumpere cele necesare de la un chioșc din fața blocului, cu o declarație completată în telefon. Bifase punctul 2, care prevede ”cumpărarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază” ca fiind motivul părăsirii domiciliului.

”Am ieșit să cumpăr o pâine, țigări și un suc, de la un magazin de pe strada Balta Albă. Acolo am așteptat la coadă un domn care dorea să-i fie plătită o factură. După ce am luat cumpărăturile, am ieșit, am deschis sucul și am zis să-l beau pe loc, pentru a lăsa sticla goală pe masă”, spune Gheorghe Ghiță.

Nici nu a apucat să bea două guri, spune râmniceanul, că a și fost abordat de un echipaj de Poliție Locală pentru a fi legitimat. Gheorghe spune că, deși discuția a decurs civilizat, cu argumente pentru fiecare informație solicitată de polițiști, totul s-a încheiat în defavoarea lui.

Oamenii legii i-au imputat că a zăbovit mai mult decât era necesar în afara domiciliului, dovada fiind o sticla de suc din care băuse în fața magazinului.

”M-am trezit a doua zi cu o înștiințare de plată a amenzii de 10.000 de lei, jumătate dacă e plătită la termen. În procesul verbal scrie că am fost surprins în timp ce consumam băuturi răcoritoare în fața magazinului La Balaur”, spune bărbatul amendat.

Gheorghe Ghiță a contactat imediat un avocat pentru a contesta amenda luată nejustificat, spune el. ”Înregistrările de pe camerele de supraveghere din zonă, care sunt tot ale poliției locale, vor demonstra că nici 20 de minute nu am stat la magazin, și asta pentru că am așteptat la rând pe un cetățean care plătea niște facturi”, spune râmniceanul amendat.

El este convins că totul a fost de fapt o răzbunare din partea polițiștilor locali după ce, cu o zi înainte, i-a numit ”infatuați” pe o rețea de socializare. El lăsase un comentariu la postarea pe Facebook a unui prieten ce tocmai fusese sancționat pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

”În discuția cu ei (polițiștii locali n.r.), unul mi-a aruncat la un moment dat că și-așa am zis de ei că sunt incompetenți. Am realizat că se referea la postarea mea și i-am spus că a fi infatuat e altceva decât incompetent. Sunt sigur că m-au văzut pe camerele de supraveghere și au trimis imediat un echipaj din apropiere să îmi dea o lecție”, este de părere Gheorghe Ghiță.

Potrivit APADOR-CH, celor care se consideră nedreptățiți li se recomandă să plătească amenda redusă în 15 zile chiar dacă decid să o conteste. În felul acesta, dacă instanța nu le va da dreptate, au achitat jumătate din cuantum, iar dacă le dă dreptate oricum își recuperează banii.

În termen de 15 zile calendaristice de la data primirii procesului verbal constatator, primit pe loc sau prin poștă, acasă, trebuie depusă o contestație la judecătoria din raza teritorială în care se află strada pe care a avut loc fapta sancționată în procesul verbal. E util să aibă un martor credibil – cu nume și adresă – care să îi confirme varianta și să fie dispus să se prezinte în instanță.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.