Tudor Postelnicu, răsplătit cu funcții, după ce i-a asigurat lui Nicu Ceaușescu condiții de lux în unitatea de aviație de la Boboc

A murit Tudor Postelnciu, fost șef al Securității, unul dintre exponenții regimului comunist. Acesta a condus județul Buzău, ca prim-secretar, între 1971 și 1977. Perioada de la Buzău a fost baza ascensiunii sale în regimul comunist. A crescut în ochii soților Ceaușescu după ce i-a asigurat lui Nicu Ceaușescu o armată ușoară în unitatea de aviație de la Boboc.

Tudor Postelnicu a fost un personaj controversat din istoria Securităţii. În anul 1978 a fost numit şef al Departamentului Securităţii Statului, iar în 1987 a devenit ministru de Interne, perioadă în care a fost şeful Securităţii.

Postelnicu și-a găștigat respectul din partea soților Ceaușescu după ce, din postul de prim-secretar al județului Buzău, i-a facilitat lui Nicu Ceaușescu șederea în baza aeriană de la Boboc, unde învăța să piloteze avioane.

În cartea „Un veac de spionaj, contraspionaj şi poliţie poltică“, Mihai Pelin scrie că Tudor Postelnicu a intrat în graţiile familei prezidenţiale pentru că „i-a asigurat un trai şi un anturaj feminin corespunzător“ odraslei Ceauşeştilor.

Nicu Ceauşescu avea 25 de ani când a ales să facă armata la Baza aeriană Boboc, județul Buzău. La originea deciziei de a ajunge pilot, conform unei legende, ar fi fost şi ambiţia de a-şi întrece fratele mai mare, Valentin, care făcuse armata la Transmisiuni. Se întâmpla în anul 1976.

În ziua sosirii lui Nicu Ceauşescu, a fost zarvă mare în baza aeriană din judeţul Buzău. Au venit în unitate, cu ocazia sosirii mezinului familiei Ceauşescu, ministrul apărării naţionale, generalul Aurel Niculescu şi prim-secretarul judeţului Buzău, Tudor Postelnicu. Elevul Nicu Ceauşescu a fost cazat într-un apartament de protocol, din interiorul microgarnizoanei.

Pentru prinţişor, regimul cazon nu era la fel de restrictiv ca pentru ceilalţi elevi sau cadre din Baza aeriană Boboc. Avea liber la chefuri în unitate sau la extravaganţe, cum ar fi ”paradele” pe care le făcea cu maşini scumpe şi rare pentru ochiul românului la acea vreme.

”Când făcea chefuri, venea o Volgă carosată din care descărcau lăzi şi coborau nişte gagicuţe. Făcea petrecerile cu secretarul de partid, cu contrainformatorul, cu medicul şef. Pe comandant niciodată nu l-am văzut. Spre dimineaţă se îmbarcau în maşini şi plecau. Şi maşinile erau boala lui. Avea un Renault 16, care era regina şoselelor în acea vreme, şi un Audi despre care noi nici nu auziserăm. Pe amândouă la ţinea la unitate”, spune Marcel Smoleanu.

El îşi mai aminteşte că atunci când Nicu Ceaușescu pleca de la unitate, vinerea, către casă, se dădea telefon la primul post de poliţie pentru a fi eliberată şoseaua. De asemenea, alimentele din cantină erau asigurate de o singură fermă, cea de la Potoceni, pe care liderii comuniști din județ o controlau frecvent.

Tudor Postelnicu, fost şef al Securităţii pe vremea lui Nicolae Ceauşescu şi fost ministru de Interne, a murit sâmbătă la Spitalul Militar Carol Davila din Bucureşti, la vârsta de 86 de ani, după o suferinţă îndelungată. A avut mai multe probleme de sănătate, în ultima perioadă respirând cu ajutorul aparatelor.

Fii Reporter