vineri, 8 decembrie, 2023

Tone de gunoaie îngropate pe malul unui râu din Buzău. Poliția a deschis dosar penal

Tone de gunoaie îngropate pe malul unui râu din Buzău. Poliția a deschis dosar penal

Facebook
Twitter
Email

Un adevărat dezastru ecologic a ajuns în atenția Poliției din județul Buzău. Tone de gunoi au fost găsite îngropate pe malul râului Câlnău, la ancheta declanșată imediat ce un localnic a sunat la 112 să reclame că mai multe utilaje scot balast din pământ și le umple cu deșeuri.

„Au excavat, au luat balastul, au tras gunoiul în loc, după care au adus pământ din balastieră și au acoperit gunoiul cu pământ. Am sesizat că se excavează și se încorporează gunoi care este adus și din altă parte”, susține Stelian Mihalcea, din Poșta Câlnău.

Acesta este unul dintre localnicii din satul Potârnichești care au sunat la 112 pentru a sesiza excavările și ascunderea unor deșeuri în gropile făcute de excavatoare, sub o coastă ferită de ochii lumii.

„S-au descoperit deșeuri menajere în gropi, la o adâncime de un metru și ceva. Deșeurile nu sunt foarte vechi, pentru că atunci când eram noi copii jucam fotbal pe pajiștile acelea de lângă râu. În ultimii ani s-a dus acolo gunoi. Am văzut un excavator care făcea gropi probabil că pentru depozitarea gunoiului, a plasticului”, spune un alt localnic din Poșta Câlnău, zona Satul Nou.

Direcția Apelor Române și Poliția din Buzău au demarat cercetări pentru a afla cine se află în spatele dezastrului ecologic. Anchetatorii au efectuat săpături, în a doua jumătate a lunii septembrie, și au depistat mari cantități de gunoi în gropile indicate de martor, pe albia majoră a râului Câlnău.

„S-a stabilit faptul că în zona menționată de apelant ar fi deșeuri îngropate. Astfel, în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de îngropare a deșeurilor”, declară Ane Mari Vrapciu, purtător de cuvânt al IPJ Buzău.

Sătenii sunt convinși că deșeurile ar proveni de la comunele din zonă, inclusiv de la cea pe raza căreia se află depozitul ilegal. Ei spun că ar fi scăpat în acest mod de gunoaiele strânse de la oameni ca să reducă facturile pentru depozitarea lor într-o rampă autorizată.

Primarul din comuna Poșta Câlnău neagă acuzațiile și spune că gunoiul găsit de polițiști este acolo de mai bine de trei decenii, aruncat de localnicii din toată comuna. Primăria Posta Câlnău ar fi încredințat lucrarea de igienizare unei firme profilate pe extracția balastului.

„Acum curățăm, salubrizăm zona aceea, iar încet – încet o să facem și zona aia curată. Despre asta este vorba, nu despre îngropat gunoiul, ci mai degrabă despre dezgropat gunoi. La anchete o să se vadă că sunt deșeuri vechi, acumulate dinainte de a avea serviciu de salubritate în comună”, spune Sorin Munteanu, primarul comunei Poșta Câlnău.

Direcția Apelor Române a sancționat deja cu amendă de 75.000 de lei societatea care și-a folosit utilajele pentru excavările ilegale și îngroparea deșeurilor în pământ.

Un raport al Gărzii de Mediu Buzău, prezentat în ședința Colegiului Prefectural, arată că îngroparea gunoaielor este o practică împământenită. Comisarii de mediu au verificat, în această vară, un număr de 45 de primării din județul Buzău, pornind de la 36 de sesizări privind îngroparea deșeurilor, incendierea sau depozitarea neconformă a acestora.

Rezultatele arată că s-au dat șapte amenzi și două avertismente, iar un număr de șapte primari au plângeri penale la parchete pentru încălcarea legislației de mediu.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.