Tezaurul din Topliceni, descoperit de Ramona, una dintre puținele fete detectorist din România

O descoperire importantă a fost făcută în județul Buzău de un grup de detectoriști, între care și o tânără. Ramona are 23 de ani și este una dintre puținele fete care îmbrățișează pasiunea detecției de metale. Ea și prietenii ei au găsit într-o pădure din localitatea Topliceni peste 200 de monede otomane și poloneze de argint, din secolele 16 și 17.

Acestea vor ajunge într-un final la Muzeul Județean Buzău, acolo unde își vor găsi locul în expozițiile permanente.

- Promo -

Grupul de pasionați ies mai mult în weekend la detecție, prin pădurile din comuna buzoiană Topliceni. La una dintre recentele căutări, detectorul Ramonei a semnalat prezența în sol a unor obiecte metalice.

Nu mică le-a fost mirarea detectoriștilor când au săpat și au gasit tezaurul. Au numărat 37 de monede mari și alte 200 mai mici, toate din argint.

”Aceasta este cea mai semnificativă descoperire de până acum și sper că nu și ultima. Aleg locurile de căutare după intuiție și în funcție de ceea ce îmi transmite mie zona respectivă, dacă e pozitivă. Este foarte important să te afli într-o zonă în care nu este un sit arheologică dar nu pot spune că există un anumit criteriu”, spune Ramona Draghici, detectorist.

Ramona Drăghici are 23 de ani și este una dintre puținele fete care îmbrățișează pasiunea detecției de metale. Tânăra mărturisește că îi este destul de greu să-și adune o gașcă pentru căutări, care de cele mai multe ori se încheie cu o recoltă de resturi fără valoare.

”Eu am detector pentru metale de mulți ani, cam de șase ani, cu aproximație. E pură pasiune. Din păcate, însă, nu prea am avut cu cine să ies pentru că e un hobby pe care îl practică mai mult bărbații. Mai ies din când în când cu prietenii însă nu suficient de des. Majoritatea obiectelor pe care le găsesc sunt doze de bere, cuie, capace, sârme și alte fiare”, declară Ramona Draghici.

 

Potrivit legii, orice descoperire se anunță în cel mai scurt timp și trebuie predată în maximum 72 de ore la primăria pe raza căreia s-a produs. Autoritatea locală preia tezaurul, în baza unui proces verbal și notifică Direcția de Cultură Județeană.

”E o descoperire importantă pentru zona noastră. Din ce spun dânșii, vechimea ar fi de peste două secole, dacă nu mai mare. Vom vedea ce spun specialiștii Muzeului Județean Buzău”, spune Viorel Panțuru, primarul comunei Topliceni, județul Buzău.

Piesele găsite vor ajunge într-un final la Muzeul Județean Buzău, acolo unde vor fi prezentate în cadrul unei expoziții permanente.

”Este vorba despre câteva sute de monede din argint, monede otomane și grosi polonezi care urmează să ajungă după parcurgerea procedurii legale la Muzeul Județean Buzău”, declară Daniel Costache, managerul Muzeului Județean Buzău.

În ultima perioadă, foarte multe persoane își achiziționează detectoare de metal performante, cu ajutorul cărora speră să găsească adevărate comori. Știu că fiecare descoperire este însoțită și de o recompensă, care poate ajunge și la 30% din valoarea bunurilor găsite.

O astfel de recompensă a fost aprobată chiar zilele trecute de consilierii județeni. Un detectorist care în primăvara anului 2020 a găsit 749 de obiecte din bronz, argint și argint aurit, evaluate de către Muzeul Județean Buzău la 41.385 lei, va primi 30% din valoarea bunurilor, adică suma de 12.415 lei.

Fii Reporter