miercuri, 22 mai, 2024

Terifiant! La Colți, oamenii fac patrule, noaptea, ca să apere satul de un urs feroce

Terifiant! La Colți, oamenii fac patrule, noaptea, ca să apere satul de un urs feroce

Facebook
Twitter
Email

Disperare la Colți, în județul Buzău, din cauza unui urs care face prăpăd în gospodării. Localnicii anunță organizarea unor proteste, dacă autoritățile de mediu nu dau autorizație de împușcare a animalului care vine aproape în fiecare seară în sat și omoară porci, oi, capre și viței. Oamenii sunt nemulțumiți că autoritățile de mediu au emis doar o autorizație de goană.

În weekend, ursul care îi terorizează pe sătenii din Colți a atacat două gospodării, unde a omorât o scroafă gestantă, de 160 de kilograme, și un purcel de 50 de kilograme. Unul dintre grajdurile în care sălbăticiunea a făcut prăpăd se află la mai puțin de trei metri distanță de casa în care locuiesc patru persoane, de aceea sătenii cred că ursul va trece în curând și la oameni.

”În fiecare noapte se face pândă de către trei, patrusăteni, înarmați cu furci și topoare, iluminatul public funcționează toată noaptea. Sunt singurele măsuri care pot fi luate. Oamenii care au văzut ursul spun că este același care și anul trecut a făcut prăpăd și pe care nimeni nu frea să îl împuște sau să îl ia de aici. A sosit autorizație de goană, însă alungarea lui nu va avea niciun efect, pentru că va reveni în locul unde știe că a avut hrană la discreție”, ne-a declarat Pavel Petrișor Rădulescu, primarul din Colți.

Mai grav este că animalul care atacă frecvent gospodăriile localnicilor, nu numai cele de la periferie, nu se mai sperie de oameni și nici de zgomotele făcute de ei. Un cetățean căruia sălbăticiunea i-a omorât un porc de 150 de kile spune că a tras focuri de armă în sus însă ursul nu a schițat niciun gest.

”Unul localnic care are și pușcă de vânătoare i-a omorât în urmă cu două săptămâni un porc în fața sa. A ieșit omul în pijamale, cu arma în mână, când a auzit porcul guițând, a tras trei focuri de armă în sus însă ursul nu a plecat până nu a mâncat suficient din prada sa. Mi-a spus că putea atunci să tragă în el și să scape satul de teroare, dar că nu vrea să facă pușcărie pentru așa ceva. El știe care sunt legile vânătorii. Oricum, oamenii se tem pentru viețile lor”, a declarat primarul din Colți.

Potrivit unei petiții, pe care comunitatea vrea să o înainteze Agenției de Mediu, numai în perioada 14-25 martie 2016, ursul a pătruns în șase gospodării și a ucis patru porci, o capră și doi iezi, neexistând noapte în care să nu dea târcoale gospodăriilor umane. În perioada 25-28 martie 2016, a dat târcoale din nou gospodariilor locuitorilor din Colți, oamenii reușind însă să-l alunge. În noaptea de 29 spre 30 martie 2016 a intrat în gospodăria altei persoane și a mai omorât un porc.

”Având în vedere considerentele mai sus menționate, rugăm Agenția Teritorială pentru Protecția Mediului Buzău, Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu Buzău și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să realizeze cu prioritate toate demersurile legale pentru împușcarea acestui exemplar, având în vedere că specia de urs este o specie care se află pe lista de protecție a Uniunii Europene și are anumite proceduri pentru a fi extras”, se arată în petiție.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.

Actualitate

Ce este detartrajul?

Detartrajul este o procedură stomatologică non-invazivă, menită să îndepărteze placa bacteriană și tartrul (depunerile calcificate) de pe suprafața dinților și de sub gingii. Această procedură