luni, 26 februarie, 2024

Te confrunţi cu dependența de tutun? Iată care sunt efectele negative mai puțin cunoscute

Te confrunţi cu dependența de tutun? Iată care sunt efectele negative mai puțin cunoscute

Facebook
Twitter
Email

Fiecare țigară aprinsă reprezintă un pas înainte pe drumul care duce către dependența de un obicei dăunător, generând în timp multiple afecțiuni. Cantitățile de gudron, nicotină și monoxid de carbon care se găsesc în fumul de țigară sunt principala cauză care transformă plăcerea pentru fumat într-o activitate nocivă, ce nu aduce niciun beneficiu sănătății.

Pe lângă cele mai răspândite boli care sunt asociate fumatului, precum cancerul pulmonar sau bolile cardiovasculare, există și diverse efecte ascunse sau mai puțin cunoscute produse de consumul acestor produse dăunătoare.

Deși renunțarea la acest obicei poate fi dificilă, foarte mulți fumători ajung să conștientizeze pericolul la care se expun și reușesc să se vindece de un tabagism cronic deja instalat.

Descoperă ce urmări negative poate avea fumul de țigară asupra organismului tău

  1. Amorțirea simțurilor – gust și miros 

Un efect negativ mai puțin cunoscut de către amatorii de tutun constă în alterarea gustului și a mirosului, astfel încât produsele alimentare nu mai au aceeași aromă și savoare. Afectarea funcțiilor olfactive și gustative nu îți va mai permite să te bucuri de adevărata aromă a preparatelor culinare, iar în anumite situații îți poate pune chiar viața în pericol, atunci când nu poți identifica cu certitudine anumite gusturi sau mirosuri. Acest lucru se datorează substanțelor chimice pe care le conțin țigările, care se transformă în fum ars, periculos pentru organism. O vizibilă îmbunătățire privind recuperarea acestor simțuri poate fi observată imediat ce se renunță la acest viciu. 

  1. Deficitul de minerale din organism

Deficitul mineralelor din organism, în special a magneziului reprezintă o altă consecință majoră provocată de dependența de țigări. Pe lista obiceiurilor dăunătoare care sunt răspunzătoare de lipsa de magneziu, fumatul ocupă un loc fruntaș, urmat de alcool, consumul excesiv de zahăr sau cafea. Dacă te afli în situația în care te confrunți cu aceste consecințe sau doar îți dorești să previi, poți combate deficiența de magneziu prin refacerea depozitelor din organism cu ajutorul comprimatelor de orotat de magneziu. Pe magnerot.ro poți afla toate informațiile necesare referitoare la administrarea și beneficiile acestui medicament.

Rolul magneziului în organism este esențial pentru buna funcționare a acestuia, de aceea trebuie să te asiguri că beneficiezi de dozele recomandate de fiecare dată când consideri că este necesar. 

  1. Îngălbenirea tegumentelor degetelor, a unghiilor și impregnarea cu miros de tutun

Pe lângă efectele mai puțin vizibile care impactează organismul și care se resimt pe termen lung, sunt și efectele directe, care se văd pe corpul uman imediat ce ai terminat de fumat o țigară. 

Petele galbene de nicotină care apar pe unghii și degete pot fi permanente, sau cu greu eliminate sau estompate, devenind deranjante din punct de vedere estetic.

In plus, mirosul de tutun care rămâne impregnant pe haine sau păr, va aduce un prejudiciu de imagine persoanei care fumează, chiar dacă aceasta este preocupată permanent de îngrijirea aspectului fizic. Obiceiurile nocive  nu afectează doar sănătatea, ci poate avea repercusiuni și asupra vieții personale din cauza aspectelor mai puțin plăcute pe care le implică.

Așadar, cunoscând toate efectele negative care pot apărea în urma acestui obicei mai puțin sănătos, sunt mult mai multe șanse să iei decizia de a renunța la el cât mai rapid.

Cu o voință de fier, poți alege prevenția în locul tratamentelor medicamentoase și un corp sănătos în locul bolilor ce pot apărea. Totodată, așa îi poți proteja și pe cei din jurul tău, fumatul pasiv fiind la fel de periculos pentru sănătatea celor implicați, existând o serie de afecțiuni care apar datorită expunerii la fumul de țigară ars sau expirat.

Sursa foto: www.pexels.com

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.