luni, 15 iulie, 2024

Tal Haimi, israelianul ținut ostatic de Hamas, este nepotul unor evrei care au plecat din Buzău

Tal Haimi, israelianul ținut ostatic de Hamas, este nepotul unor evrei care au plecat din Buzău

Facebook
Twitter
Email

Soția românului ținut ostatic de teroriști, Ela Haimi, a ajuns luni în România, unde încearcă să obțină sprijin din partea autorităților pentru a afla informații despre tatăl copiilor săi. Tal Haimi este descendent al evreilor români din Buzău și are dublă cetățenie, conform portalului wnp.pl.

După aterizarea la Aeroportul Otopeni, Ela Haimi a cerut ajutorul Guvernului român și al tuturor românilor. „Am nevoie disperată de ajutorul vostru”, a spus femeia.

La 7 octombrie, în momentul unui atac al teroriștilor din Hamas, întreaga familie – Tal, Ela și cei trei copii ai lor – se aflau în casa lor din kibuțul Nir Yitzhak. Acolo au fost separați. Se presupune că bărbatul a fost răpit, în timp ce soția și copiii au rămas ascunși.

La început, Haimi în vârstă de 41 de ani era considerat dispărut. Mai târziu s-a aflat că este pe lista ostaticilor. Conform spuselor soției sale, de la data de 7 octombrie nu au mai primit nicio veste de la el și nici despre el. „El nu știe că noi, eu și copiii, suntem în siguranță. Ultimul lucru pe care l-a știut a fost că în casa noastră sunt teroriști”, a spus femeia.

De asemenea, a adăugat că bunicii soțului ei, atât din partea mamei, cât și din partea tatălui, proveneau din România. Înainte, Ela Haimi a declarat în mass-media că aceșia sunt supraviețuitori ai Holocaustului, descendenți ai unei familii de evrei din Buzău.

Numele Haim apare în scriptele vechi ale comunității evreiești din Buzău, care în perioada interbelică număra peste 2.500 de persoane.

Prima sinagogă din Buzău s-a ridicat în 1885, pe strada Alexandru Marghiloman, pe un teren cumpărat cu actul autentic nr. 81/1850, de către Bercu Haim tinichigiul și Iancu Bercovici, de la Nicolae Simion Mocanu, dar nefiind încăpătoare a fost demolată.

S-a clădit apoi un Templu (1910-1912), conform actului comemorativ din 24 mai 1909, inaugurat parțial în 1910, președintele comunității fiind H. Korn.

Sinagoga a fost multe decenii centrul religios dar şi administrativ al comunităţii iudaice. În perioada interbelică, târgul Buzăului era locuit de peste 2.500 de evrei, minoritate care la acea vreme reprezenta o pondere însemnată a populaţiei. Odată cu trecerea anilor, comunitatea s-a stins încet iar clădirea a ajuns un loc al nimănui.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.