sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Stațiunea Balta Albă se vindecă. În 2022, seceta micșorase dramatic luciul de apă benefică sănătății

Stațiunea Balta Albă se vindecă. În 2022, seceta micșorase dramatic luciul de apă benefică sănătății

Facebook
Twitter
Email

După ploile din ultima vreme, Balta Albă, din Câmpia Râmnicului, a acumulat din nou apă, ca în vremurile bune. Lacul secase parțial în vara anului trecut, din cauza secetei. Pentru a mai avea apă lângă staţiunea balneară, pentru turiştii veniţi la tratament, administratorul complexului a ridicat în 2022 mici stavile.

Din cauza secetei profunde din ultimii ani, lacurile din zona de câmpie a judeţului Buzău au secat, unele complet, cum este Amara, de la limita județelor Buzău și Brăila, altele parțial, ca în cazul lacului Balta Albă. Aici se află o mică stațiune balneară, unde sute de turişti vin anual la tratament.

Anul 2022 a fost cel mai greu, spune administratorul complexului, Elena Voicu, deoarece luciul de apă se retrăsese la zeci de metri distanță de vechile maluri. Au fost suspendate atunci activitățile de agrement cu hidrobicicletele sau bărci.

„Balta a scăzut foarte mult, după cum vedeţi, şi a rămas fâşia aceasta din dreptul staţiunii. Accentuarea a fost anul acesta de scădere masivă a apei. Limba de pământ a apărut în această primăvară”, spunea în august 2022 Elena Vâlcu, administratorul staţiunii de la Balta Albă.

 

Lacul Balta Albă deţine în adâncurile sale un „aur negru” mai preţios decât petrolul, fiind considerat un remediu salvator în sănătate. Este vorba despre un nămol tămăduitor care atrage anual mii de turişti. Aici a funcţionat pe vremuri o renumită staţiune balneară, care a dispărut după Revoluţie.

Din 2009, tratamentul cu nămolul terapeutic se poate face din nou, după ce un investitor râmnicean a concesionat plaja de la Apele Române şi a transformat-o într-o mică staţiune. După ce a trecut în 2022 prin cea mai gravă criză, deoarece nivelul apei scăzuse dramatic, noul sezon a început în condiții mai bune.

„Balta Albă revine în forță”, este mesajul pe care râmniceanul George Șerban îl atribuie unui set de fotografii postate pe Facebook, care surprind albia lacului aproape plină, până la mal, așa cum era până în 2020, înainte de instalarea secetei.

Tratamentul cu nămol sapropelic de la Balta Albă este recomandat pentru aparatul locomotor, afecţiuni dermatologice, reumatismale, ginecologice sau ale sistemului nervos. Nămolul de aici este folosit la fabricarea renumitelor produse Pell Amar.

Staţiunea din mijlocul Câmpiei Râmnicului oferă multe alte servicii turistice. Cazarea se poate face într-o pensiune cu restaurant la parter, în căsuţe cu trei locuri, dar şi în corturi. Umbreluţe din stuf sunt presărate pe toată plaja cu nisip fin. Două piscine cu apă sărată sunt la dispoziţia turiştilor care aleg staţiunea doar pentru bălăceală şi bronz.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.

Actualitate

Împrumutul rapid: Când timpul este esential

În lumea finanțelor personale, un împrumut rapid poate oferi soluții rapide și eficiente dacă te confrunți cu probleme financiare urgente sau imprevizibile. Asemenea unui buton