Șpăgi la IȘJ Buzău. O șefă din Inspectorat te ajuta la angajare dacă-i ofereai pungi de cafea și cutii de bomboane

Ofițerii Direcției Generale Anticorupție au aflat la anchetă că șefa Serviciului Salarizare, Liliana Șova, a primit bani, bunuri sau alte foloase de la mai mulți candidaţi pentru a le „aranja” ocuparea posturilor scoase la concurs de inspectorat.

Liliana Șova, șef Serviciu Salarizare din cadrul Inspectoratul Școlar Județean Buzău, a fost trimisă în judecată după ce ofițerii Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Buzău au finalizat cercetările. Ea este acuzată de săvârșirea mai multor infractiuni de luare de mită in formă continuată si pentru participație la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual și uz de fals.

În rechizitoriu, procurorii de la Parchetul Tribunalului Buzău spun că, în calitatea ei de șef Serviciu Salarizare din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău, Liliana Șova pretindea și primea bani, bunuri sau alte foloase de la candidaţii înscrişi la concursurile organizate pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul I.S.J. Buzău, pentru a interveni pe lângă membrii comisiilor de concurs în scopul facilitării ocupării acestor posturi.

La 28 aprilie 2016, cercetările procurorilor anticorupție au fost extinse cu privire la posibila comitere de către Şova Liliana a infracţiunii de luare de mită, cu privire la faptul primirii de către aceasta de sume de bani ori foloase necuvenite în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, în urma investigaţiilor efectuate de organele de urmărire penală și a probatoriului administrat, ”s-a reținut că inculpata, în calitate de șef Serviciu Normare, Salarizare, Prognoză și Rețea Școlară din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Buzău, instituise o practică conform căreia personalul unităților de învățământ care se adresa Inspectoratului Școlar pentru soluționarea unor probleme ce țineau de încadrarea și normarea personalului didactic și nedidactic, trebuia să-i ofere acesteia sacoșe de cadouri în care se aflau, de regulă, mici atenții – cutii de bomboane sau pungi de cafea, în scopul de a obține bunăvoința acesteia în soluționarea problemelor cu care era sesizată”.

Faptele pentru care Liliana Șova este acuzată au fost săvârșite în perioada septembrie-noiembrie 2014. Prin prisma funcţiei pe care o îndeplinea, Liliana Șova avea calitatea de funcţionar public. Dosarul a fost trimis spre competență soluţionare Tribunalului Buzău.

liliana-sova-isj-buzau-1

Fii Reporter