joi, 22 februarie, 2024

Situație alarmantă din cauza gripei, într-o școală din județul Buzău

Situație alarmantă din cauza gripei, într-o școală din județul Buzău

Facebook
Twitter
Email

Direcția de Sănătate Publică Buzău a declarat focar epidemiologic la școala din satul Udați, comuna Smeeni, după ce jumătate dintre elevii unei clase s-au îmbolnăvit de gripă.

Niciunul dintre elevi nu are o formă severă a bolii care să necesite internarea, așa că sunt tratați acasă. Din cauza gripei a crescut însă numărul de prezentări la Spitalul Județean Buzău.

La școala din satul Udați, comuna Smeeni, virusul gripal a îmbolnăvit în prima fază un număr de șapte copii care au fost confirmați prin teste rapide. Ulterior, după ce a fost anunțată DSP, alți trei copii de la două clase au prezentat simptome de boală și au fost la rândul lor confirmați prin teste PCR.

„Era un absenteism destul de important, fără a cunoaște în toate situațiile motivul absenteismului și atunci noi am recoltat de la clase diferite, pentru că acolo în același local funcționează clasele zero până la a opta”, a declarat dr. Carmen Scântei, medic șef epidemiolog DSP Buzău.

Clasele sunt dezinfectate iar în pauzele dintre ore se aerisesc spațiile interioare și se curăță suprafețele băncilor, dar și celelalte obiecte de mobilier. Toți elevii poartă mască de protecție și la ore dar și în pauze.

„În această situație s-a ajuns din cauza gripei care circulă. Noi facem tot ceea ce ține de noi pentru a-i proteja pe copii, facem dezinfecție de câteva ori pe zi, băncile, podeaua, tot ce ține de mâner, elevii au dezinfectant”, ne-a precizat Elena Dobre, director Școala de coordonare Smeeni.

Direcția de Sănătate Publică Buzău a declarat focar de gripă și monitorizează zilnic starea celorlalți elevi. De teama că ar putea contracta boala, mai mulți părinți ai unor preșcolari i-au ținut acasă pe micuți. Camera de gardă de la pediatrie este în fiecare zi luată cu asalt de părinți îngrijorați de simptomele copiilor.

„La acest moment, pe secția pediatrie a spitalului județean de urgență Buzău sunt internați 40 de copii cu infecții repiratorii dar și digestive. În cursul zilei de ieri, la Unitatea Primire Urgențe Pediatrie s-au prezentat șapte copii care au fost diagnosticați cu gripă iar la boli infecțioase, șapte copii cu gripă”, a declarat Adriana Bunilă, purtător de cuvânt SJU Buzău

Epidemiologii buzoieni spun că anul acesta numărul de bolnavi de gripă a crescut alarmant.  „Ca și incidență, din informațiile pe care le avem de la Centrul Național de Supraveghere, ne aflăm între județele la care media incidenței în acest sezon depășește media națională, deci suntem într-o situație delicată”, a transmis Carmen Scântei, epidemiolog șef DSP Buzău.

Din păcate, numărul infectărilor cu gripă se menține la un nivel ascendent și abia spre sfârșitul lunii ar putea începe să descrească.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.