Sindromul de tunel carpian este o afecțiune comună, ce presupune apariția unei presiuni asupra nervului median al tunelului carpian care se află la încheietura mâinii. Informații despre ce presupune această afecțiune, care sunt simptomele și opțiunile de tratament, aflăm de la medicul Alina Olaru-Codreanu, medic primar Chirurgie Plastică și Reparatorie în cadrul S.J.U. Buzău.
Ce este sindromul de tunel carpian (STC)?
Dr. Alina Olaru-Codreanu
Dr. Alina Olaru-Codreanu: „Sindromul de canal carpian, este o afecțiune cauzată de compresia nervului median la încheietura mâinii. Tunelul carpian este un pasaj îngust, înconjurat de oase carpiene și un ligament. Acesta este traversat de nervul median și tendoane. Uneori, îngroșarea tendoanelor sau a altor structuri îngustează acest tunel și provoacă compresia nervului.”
Cum recunoaștem sindromul de canal carpian?
Dr. Alina Olaru-Codreanu: „Simptomele bolii în stadii incipiente sunt amorțeli și furnicături intermitente la nivelul degetelor I-III și jumătatea degetului IV. Cu timpul, amorțelile și furnicăturile devin permanente, supărătoare și se transformă în dureri pe timpul nopții. Durerea poate fi însoțită și de alte simptome, cum ar fi: tremurături, slăbiciune, neîndemanare și atrofia unor muschi ai mâinii. Diagnosticul se poate stabili în urma unui consult clinic de specialitate, confirmat de teste precum electromiografia (EMG).”
De ce apare sindromul de tunel carpian?
Dr. Alina Olaru-Codreanu: „Factorii ereditari pot fi o cauza, pentru că predispun unele persoane la sindrom de tunel carpian prin disproporția elementelor anatomice de la acest nivel. Anumite poziții ocupaționale ale mâinii (persoane care folosesc frecvent tastatura și mouse-ul, șoferii etc.) sau folosirea excesivă a acesteia (bucătar, croitor, manipulator de utilaje grele, cu vibrații etc.) favorizează de multe ori apariția compresiunii.
Alte cauze pot fi traumatismele de mână și antebrat (contuzii, luxații, fracturi), care favorizează sau chiar produc sindromul de tunel carpian, iar tumorile sau chistele sinoviale pot genera compresiuni în canal. De asemenea STC poate să apară după sau în sarcină, datorită modificărilor hormonale, sau poate fi cauzat de boli sistemice (diabet zaharat, poliartrită reumatoidă), agravat de regula de consumul de alcool și fumat.”
Cum putem trata sindromul de tunel carpian?
Dr. Alina Olaru-Codreanu: „Tratamentul conservator constă în purtarea unor orteze, care imobilizează încheietura în poziție funcțională, injectarea unor substanțe cu rol antiinflamator (corticosteroizi), fiziokinetoterapie. Tratamentul nechirurgical însă este eficient doar în stadiile foarte incipiente. El nu elimină compresia, ci doar amelioreaza simptomele, având efect temporar. Singurul tratament eficient este cel chirurgical în care se decomprimă nervul median. Intervenția se poate face sub anestezie locala și presupune o incizie la nivelul încheieturii pumnului în vederea secționării ligamentului carpian transvers. Recuperarea și prognosticul sunt foarte bune dacă operatia este efectuată la timp.”
Cum poate fi prevenită apariția sindromului de tunel carpian?
Dr. Alina Olaru-Codreanu: „Sindromul tunelului carpian poate fi dificil de prevenit deoarece pot exista o multitudine de activități diferite în viața de zi cu zi a unei persoane. Totuși putem menționa câteva acțiuni de prevenție: evitarea pozițiilor vicioase în care punem presiune îndelungată pe încheietura mâinii, evitarea manipulării obiectelor foarte grele cu încheietura flectată sau în extensie, sprijinirea antebrațului pe birou pentru a reduce presiunea pe încheietură aici când utilizam tastatura, consultarea unui kinetoterapeut în cazul în care suferiți de o afectiune sau un stil de viata ocupațional care va predispune la această afecțiune.”
Compartiment Relații Publice,
Adriana Bunilă