joi, 18 aprilie, 2024

Sfaturi prețioase pentru o excursie sigură cu motocicleta. ”Fiți vizibili în retrovizoarele mașinilor”

Sfaturi prețioase pentru o excursie sigură cu motocicleta. ”Fiți vizibili în retrovizoarele mașinilor”

Facebook
Twitter
Email

Sezonul excursiilor lungi cu motocicleta este la început iar riscul producerii unor evenimente în trafic crește. Pentru a nu-și pune viața în pericol, bikerii sunt sfătuiți printre altele să aibă o conduită preventivă în trafic și să anticipeze intențiile partenerilor de drum.

Potrivit lui Răzvan Radu, instructor de siguranță și perfecționare moto din cadrul Academiei Titi Aur, înainte de a pleca la drum este foarte important să verificați tehnic motocicleta.

”Anvelopa trebuie să fie cât mai nouă, bineînțeles cu o presiune potrivită, adică cea pe care o recomandă producătorul”, explică instructorul.

Utilizați o cască de protecţie omologată, deoarece una folosită este posibil să fi suferit deteriorări și să ascundă vicii structurale.

Îmbrăcămintea de protecție este aproape obligatoriu și este de preferat echipamentul modular ,,în straturi”, adaptabil la condiţiile meteo în schimbare.

Utilizarea unei căști integrale cu mască de protecție este ideală, deoarece curentul de aer, insectele zburătoare şi praful diminuează vizibilitatea şi vă pot răni ochii sau faţa.

Este bine de știut, de exemplu, că motociclistul nu este vizibil dacă nu se expune în așa fel încât să fie văzut în oglinda retrovizoare a șoferilor.

Răzvan Radu îi sfătuiește pe împătimiții motoarelor pe două roți să aibă o conduită preventivă în trafic și să anticipeze intențiile partenerilor de drum.

”Factorul principal al accidentelor, factorul viteză. Creierului îi este destul de greu să funcționeze la niște viteze destul de mari, cu atât de multe lucruri în jurul nostru. E clar că atunci când rulăm cu viteză moderată, cu atât ne expunem la mai puține pericole, atunci vom fi mai vizibili. De asemenea, motociclistul nu este vizibil dacă nu se expune în așa fel încât să fie văzut în oglinda retrovizoare a șoferilor”, declară Răzvan Radu.

Răzvan Radu a fost prezent, zilele trecute, la întrunirea a peste 150 de motocicliști din toată țara, organizată de clubul B-Zones RC din Buzău.

Evenimentul și-a propus să scoată în evidență problemele cu care se confruntă motocicliștii în trafic și măsurile preventive pe care le pot lua astfel încât să se pună la adăpost de accidentele rutiere.

La parada motocicliștilor au fost prezente și echipaje din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, care le-au transmis participanților un set de recomandări.

Pentru motociclist, este extrem de important să păstreze contactul vizual și să nu presupună că este văzut de ceilalţi. ”Încearcați întotdeauna să aveți contact vizual cu şoferii care ar putea fi pe cale să vă intersecteze traiectoria”, este sfatul polițiștilor.

Anticipați intenţiile partenerilor de drum; chiar şi atunci când şoferii, bicicliştii şi pietonii văd că vă apropiați, ei apreciază gresit, de multe ori, distanţa ori viteza. Nu vă bazați numai pe buna lor reacţie.

Feriți-vă de vehicule la viraje şi intersecţii, cel mai frecvent tip de accident de motocicletă fiind generat de şoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare.

Asigurați-vă în oglizi atunci când virați deoarece şoferii care vin din urmă s-ar putea să nu încetinească pentru dumneavoastră.

Fiți pregătit pentru condiţii periculoase de drum, precum carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriş, cale de rulare tramvai, gropi şi alte pericole rutiere de suprafaţă care vă pot afecta grav aderenţa generând accidente.

Abordați curbele cu viteză moderată, fără a le „tăia”, pentru că multe accidente se întâmplă din cauza pătrunderii pe sensul opus.

Purtati haine strălucitoare, reflectorizante. Adaugaţi material reflectorizant sau purtaţi o vestă reflectorizantă.

Păstraţi întotdeauna farul aprins şi rulaţi în poziţia de unde şoferii vă pot observa cu uşurinţă în oglinda retrovizoare, adică la două treimi din lăţimea benzii. Evitaţi unghiurile moarte ale celorlalte vehicule.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.