Nu puține au fost cazurile în care grupuri de turiști s-au rătăcit pe traseele montane din judetul Buzău iar intervenția jandarmilor montani a fost salvatoare. Pentru a nu mai exista asemenea situații, jandarmii le oferă câteva sfaturi practice iubitorilor de natură care intenționează să meargă în drumeție, la munte, în perioada lunilor de iarnă.
Tot mai mulți români sunt adepți ai drumețiilor la munte, însă acesta poate fi un hobby destul de periculos, dacă nu se respectă anumite reguli de bază, avertizează jandarmii. Oamenii legii le oferă câteva recomandări turiștilor care vor să facă incursiuni pe trasee montane.
Ținuta adecvată pentru temperaturile scăzute din această perioadă este un aspect esențial de care trebuie să țină cont adepții drumețiilor montane. Totodată, înainte de plecarea în drumeție, turistul trebuie să anunțe un cunoscut sau să posteze pe un site de socializare date legate de traseul pe care urmează să îl parcurgă.
În acest an, jandarmii montani din Buzau, împreună cu reprezentanți ai unor asociații de profil, verifică periodic marcajele pe cele mai frecventate trasee turistice.
De asemenea, în momentul în care un turist se află în imposibilitartea de a găsi drumul de întoarcere, este important ca el să solicite sprijinul Jandarmeriei Montane, apelând numărul unic de urgenţă 112.
Lista de dotări pentru drumeţii iarna pe munte
FOLIE DE SUPRAVIEŢUIRE – poate fi găsită în farmacii la un preţ mic şi poate salva vieţi.
RUCSAC – în care să poată fi depozitate alimente, lichide, haine şi alte obiecte necesare.
OCHELARI – care să protejeze ochii şi vederea de razele UV, ninsoare, vânt. Soarele produce radiaţii ultraviolete care pot distruge retina şi corneea. Lumina reflectată în zăpadă poate mări cantitatea de radiaţii ultraviolete, astfel că cei care merg la schi fără ochelari de soare, riscă să se aleagă cu arsuri la nivelul corneei, din cauza luminii care se reflectă de pe zăpadă. Se poate ajunge la orbire temporară sau, în situaţii mai grave, chiar la orbire definitivă.
LANTERNĂ (cu baterii de rezervă) – pe timp de iarnă deplasarea este încetinită iar ziua scurtă – noaptea vă poate surprinde departe de destinaţie.
GPS – chiar dacă nu are harta exactă a locului, poată să reţină traseul parcurs şi, la nevoie, întoarcerea este mult mai uşoară. Poate ajuta salvatorii să identifice locaţia dumneavoastră pe baza coordonatelor pe care le veţi indica.
SCHIURI DE TURĂ sau RACHETE DE ZĂPADĂ- fac deplasarea mult mai uşoară şi mai rapidă.
BEŢE TELESCOPICE – Reduc efortul, ajută la mersul pe jos şi la păstrarea echilibrului.
TRUSĂ DE PRIM AJUTOR – care să conţină cel puţin faşă, bandaje, plasture, vată, garou. În cazul în care nu aveţi o trusă de prim ajutor, este totuşi recomandat un set de plasturi, pentru eventuale răni la picior cauzate de bocanci.