luni, 4 martie, 2024

Scheletele a două persoane care au trăit la mii de ani una după cealaltă, găsite în aceeași groapă

Scheletele a două persoane care au trăit la mii de ani una după cealaltă, găsite în aceeași groapă

Facebook
Twitter
Email

O descoperire importantă pe șantierul arheologic din satul Lipia se conturează a fi una dintre marile provocări ale istoricilor Muzeului din Buzău. Este vorba despre o necropolă cu rămășițele a cel puțin două persoane. Primul schelet pare a fi din perioada medievală, iar celălalt, din antichitate.

Echipa de arheologi care lucrează în aceste zile pe șantierul de la Lipia a postat pe Facebook câteva fotografii care surprind recenta descoperire.

Este vorba despre două schelete care, deși par a fi fost îngropate în același mormânt, fiind extrem de aproape, provin din epoci diferite. Oasele se aflau la aceeași adâncime, aproape de suprafață.

„Adâncimea la care se face descoperire nu este întotdeauna un factor determinant în stabilirea vechimii unui artefact. Ne aflăm într-o zonă agricolă, unde zeci de ani s-a arat”, spune Costache, directorul Muzeului Județean Buzău.

Potrivit directorului Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache, unul dintre schelete pare a fi al unui creștin, după modul în care a fost înmormântat, cu fața în sus și mâinile pe piept. Celălalt este vechi de peste două mii de ani, indiciul fiind poziția chircită.

”Este vorba, de fapt, de cel puțin două necropole care s-au suprapus, la un moment dat. Se vede de asemenea un alt os, un femur, îngropat lângă cele două schelete. Probabil că vom găsi mai multe rămășițe în urma săpăturilor”, spune Daniel Costache.

Toată zona din vecinătatea dealului Istrița a fost înțesată de-a lungul vremii de așezări umane. Chiar la Lipia, în anul 2018, specialiștii Muzeului Județean au descoperit urmele unei așezări vechi de 6.000 de ani, precum și mai multe artefacte.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.