miercuri, 12 iunie, 2024

Scapă de pușcărie șoferul care, beat fiind, l-a accidentat mortal pe tânărul Cosmin Bașturea

Scapă de pușcărie șoferul care, beat fiind, l-a accidentat mortal pe tânărul Cosmin Bașturea

Facebook
Twitter
Email

Magistrații s-au pronunțat marți în dosarul privind accidentul produs la finele anului trecut pe Șoseaua Vadu Pașii, în urma căruia un adolescent de 15 ani, care mergea pe marginea drumului, și-a pierdut viața. Potrivit soluției publicate pe site-ul Judecătoriei Buzău, șoferul care, băut fiind, l-a lovit în plin  pe Cosmin, provocându-i răni extrem de grave care au dus la decesul tânărului, scapă de arest.

Potrivit minutei ședinței de marți, inculpatul Nicolae Gavrilă, în vârstă de 57 de ani, judecat pentru ucidere din culpă și conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice, a fost condamnat la 2 (doi) ani și 10 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei principale, pe o durată de 4 (patru) ani.

Potrivit aceleiași soluții, bărbatul ar trebui să fie pus în libertate de îndată. Decizia instanței mai prevede și daune morale de câteva sute de mii de euro către familia îndoliată. Sentința nu este însă definitivă, putând fi contestată. Cel mai probabil, atât familia îndoliată, cât și procurorii vor ajunge la următoarea instanță, de la Curtea de Apel Ploiești.

Evenimentul rutier s-a produs pe Șoseaua Vadu Pașii, pe data de 10 decembrie 2022. La ieșirea de pe podul Vadu Pașii spre municipiul Buzău, șoferul de 58 de ani a pierdut controlul asupra direcției de mers, a părăsit drumul cu roțile din dreapta, după care l-a lovit în plin pe Cosmin Bașturea.

Accidentul rutier care i-a curmat lui Cosmin viața s-a produs în jurul orei 16.00. Băiatul în vârstă de 15 ani se deplasa pe marginea carosabilului, pe un segment fără trotuar. Cosmin Bașturea a murit în urma impactului extrem de violent.

Potrivit unui martor care circula din sens opus, autoturismul care avea să producă tragedia rula cu viteză foarte mare. Martorul a povestit că, după ce a trecut pe lângă această mașină, a auzit o bubuitură și a văzut un nor de praf în spate. Fusese momentul în care Cosmin a fost lovit în plin.

Șoferul și-a continuat însă deplasarea, moment în care martorul a întors mașina și a pornit în urmărirea lui. A reușit să-l oprească, să-i ia cheile din contact, apoi să anunțe poliția.

Din impact, pietonul a fost aruncat în afara părții carosabile. A ajuns la Urgențe cu traumatism cranio-cerebral sever, traumatism de coloană cervicală și traumatism toraco-abdominal, produse prin accident rutier. După o oră de resuscitare, însă, băiatul a fost declarat decedat.

Conducătorul auto, de 58 de ani, tot din Vadu Pașii, a fost testat alcoolscopic, aparatul etilotest indicând o valoare uriașă: 1,20 mg/l alcool pur în aerul expirat. Șoferul le-a recunoscut agenților de la Rutieră că a consumat alcool. La probele de sânge, a reieșit o îmbibație alcoolică de 2,67 grame la mie la prima probă recoltată și 2,54 grame la mie la cea de-a doua probă. Șoferul le-a spus, de asemenea, că și-a continuat drumul întrucât ar fi crezut că i-a căzut un bolovan pe parbriz.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.