Sărbătorile de iarnă, în centrul pentru oamenii străzii. Unii supraviețuiesc cu nostalgia perioadei în care aveau familii

Au avut o viață frumoasă, cândva se bucurau împreună cu familia în jurul bradului, însă au ajuns acum să trăiască doar cu amintirile de atunci și cu ajutorul statului. Câțiva dintre beneficiarii centrului pentru oamenii străzii din Buzău au povești de viață impresionante, despre părinți izgoniți de acasă, de propriii copii, despre adulți care și-au ratat existența din cauza băuturii, pe scurt, despre ghinion în viață.

Frigul pătrunzător și teama de singurătate, greu de suportat mai ales acum în perioada sărbătorilor, i-au determinat pe mulți dintre sărmanii Buzăului, oameni fără locuință, ori abandonați de familii, să ia calea Centrului de zi și de noapte pentru persoane adulte fără adăpost. Aici primesc trei mese pe zi, paturi și lenjerii curate, condiții de igienă deosebite, asistență medicală, acces la televizor, bibliotecă actualizată zilnic cu publicații.

Mulți dintre beneficiarii centrului sunt oameni care nu au cunoscut nici măcar în copilărie atmosfera dintr-o familie, provenind din centre de plasament și abandonați ulterior pe străzi. Printre cei care primesc acum sprijinul centrului, finanțat de Primăria Buzău, sunt și câțiva câțiva oameni triști, pe chipul cărora nostalgia tinereții, a vremurilor petrecute în familie, împreună cu cei dragi, le imprimă crisparea omului neîmpăcat cu propriul destin. Au fost părăsiți de copii, din motive numai de ei știute.

Elisabeta Oprea este una dintre persoanele din centru cărora soarta le-a schimonosit bătrânețea. Are 66 de ani și este mama unui băiat de 47 de ani, despre care spune că nu știe mare lucru, mai ales după ce acesta a plecat în Grecia. Femeia a lucrat în spitale, ca asistentă, apoi laborant la o rafinărie. Avea o viață presărată cu de toate, bune și rele, însă era suficient să știe că are o familie. A divorțat de un soț ”afemeiat și violent”, cu peste 30 de ani în urmă, apoi a încercat să își refacă viața cu un aviator mai mare cu 15 ani decât ea, însă moartea acestuia a însemnat momentul de cotitură în viață.

Citește continuarea reportajului pe adevarul.ro.

Fii Reporter