Șapte bărbați din zona de munte a Buzăului au fost arestați pentru tăieri ilegale de arbori

Șapte bărbați din zona de munte a Buzăului au fost arestați, după ce au tăiat ilegat mai mulți arbori, cu complicitatea unui agent economic care a întocmit acte false de transport. Ancheta a pornit după ce, în vară, polițiștii au depistat o autoutilitară care transporta material lemnos de esență fag, pe DC 66, în Varlaam.

Poliţiştii specializaţi în combaterea delictelor silvice, din IPJ Buzău, au organizat şi desfăşurat acţiuni pentru verificarea modului în care societățile ce se ocupă de exploatare, expediere, transport, depozitare, prelucrare și comercializare a materialelor lemnoase.

Oamenii legii au mai verificat dacă se respectă prevederile legale privind modalitatea de emitere și introducere a avizelor de însoțire a materialelor lemnoase în aplicațiile informatice de profil și corespondența datelor introduse în aplicație cu cele constatate în fapt.

De asemenea, polițiștii au instituit filtre în trafic pentru verificarea autovehiculelor destinate transportului de material lemnos. Astfel, activităţile desfăşurate au condus în data de 7 iulie a.c. la depistarea unei autoutilitare care transporta material lemnos de esență fag, pe DC66, în Varlaam.

În urma verificărilor, polițiștii buzoieni au stabilit că autoutilitara transporta aproximativ 34 mc lemn rotund de fag, însă au constatat neconcordanțe în documentele de transport în ceea ce privește locul de proveniență a lemnului.

Atât materialul lemnos, cât și ansamblul folosit pentru transport au fost confiscate.

Polițiștii au continuat și extins verificările cu privire la activitatea comercială a agentului economic emitent al avizelor de însoțire al materialului lemnos identificat, inclusiv cu verificări în fondul forestier, în zona de exploatare acestuia.

Oamenii legii au demarat cercetări, sub coordonarea parchetului, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de transport de material lemnos în volum de peste 10 mc neînsoțit de documente specifice, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, tăiere fără drept și furt de arbori, respectiv acces ilegal la un sistem informatic, fapte prevăzute și pedepsite de Codul Silvic și Codul Penal.

Din cercetări a reieșit că bănuiți de săvârșirea faptelor sunt șapte bărbați, cu vârste cuprinse între 26 și 62 de ani, din Pătârlagele, Gura Teghii și Colți.

În contextul în care existau indicii cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de competența exclusivă de cercetare a parchetului, dosarul penal a fost preluat în anchetă proprie de procurorul de caz, polițiștii continuând desfășurarea de acte procedurale în baza delegării.

În urma administrării materialului probator și a sesizării instanței, față de toate persoanele au fost emise mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Din cercetările desfășurate până la acest moment a reieșit că operatorul economic de profil ar fi tăiat ilegal peste 400 mc material lemnos de diferite esențe, prejudiciul estimat depășind 100.000 de lei.

În cauză, cercetările continuă în vederea stabilirii cu exactitate a întregii activități infracționale a persoanelor implicate, în vederea luării măsurilor legale și pentru recuperarea prejudiciului.