miercuri, 22 mai, 2024

Roșiile românești sunt mai scumpe în piețele noastre decât în Anglia. Care este explicația

Roșiile românești sunt mai scumpe în piețele noastre decât în Anglia. Care este explicația

Facebook
Twitter
Email

În Marea Britanie, unde românii plecați la muncă ar da oricât pentru gustul de acasă, un kilogram de roșii aduse din țară se vinde cu 18 lei. În schimb, în piețele noastre, tomatele autohtone ajung chiar și la 20 de lei kilogramul, de patru ori mai mult decât prețul cu care pleacă de la poarta țăranilor. Asta, chiar dacă marfa parcurge un traseu mult mai scurt.

În zona de est a Londrei, în Stratford, există o multitudine de magazine românești aprovizionate cu marfă de foarte bună calitate adusă de acasă. Se găsesc permanent la vânzare tomate românești, ardei, varză și multe fructe aduse din țară.

Belșugul din galantarele magazinelor cu produse românești este surprins frecvent în filmările postate pe internet de românii care s-au stabilit în capitala Regatului Unit și care au format în ultimii ani o comunitate activă.

Din dorința de a consuma produse tradiționale, românii din Occident și-au format un sistem de comerț cu legume, fructe și alimente din țară, care sunt transportate în Marea Britanie prin intermediul unor firme specializate. Ar plăti oricât pentru a savura din nou castraveții, ardeii și mai ales roșiile românești, recunoscute pentru dulceața și aroma lor distinctă. În Londra ajung produse proaspete din toate regiunile țării.

Produsele proaspete care ajung în Marea Britanie provin de la fermieri din Oltenia, Muntenia și Moldova. De exemplu, firmele intermediare cumpără tomate din marile bazine legumicole ale țării cu trei sau patru lei pe kilogram și le transportă cu TIR-ul până în celălalt capăt al continentului.

Culmea, deși marfa străbate mii de kilometri, ajunge la galantarele din Marea Britanie mai ieftină decât în piețele din România. La unele tarabe din București, kilogramul de roșii se vinde cu prețuri cuprinse între 20 și 25 de lei, ardeiul costă între 12 și 15 lei pe kilogram, iar pentru castraveți trebuie să scoatem din buzunar până la zece lei pe kilogram.

„Roșiile pleacă cu patru lei, cinci lei, depinde de roșie, de cantitate. Ardeii, șase, șapte, fasolea ajunge la 12, 13 lei. Prețuri sunt mai mari în piețe pentru că se adaugă transportul, chiria la tarabă, ambalajul. Toate chestiile astea costă”, explică un producător de legume cu tarabă într-o piață din Buzău.

Legumele din piețele românești sunt umflate de comercianți. Așa își explică cei mai mulți clienți de ce în Anglia prețurile sunt mai mici decât cele de pe tarabele de la noi.

„Aici cred că nu sunt direct producători cei care le vând, din câtea am auzit. Samsarii, cum se numesc la noi, le pun prețuri de câteva ori mai mari decât le vând producătorii care muncesc la ele. Acolo, în străinătate, comercianții iau din depozite mari, probabil, și își permit cumva să pună adaos decent”, este de părere un cumpărător de legume din piață.

În Marea Britanie, câteva firme de distribuție aprovizionează cu produse românești, la cerere, rețelele de magazine de tip cash&carry. În Londra, un kilogram de roșii românești se vinde cu 3 lire sterline, adică aproape 18 lei, iar un kilogram de castraveți din Muntenia, cu peste 14 lei, atât cât este echivalentul a 2,5 lire. Ardeiul gras galben are un preț de circa 14 lei, un kilogram de dovlecei costă 6 lei, iar varza albă se dă cu până la 17 lei pe kilogram.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.