sâmbătă, 13 iulie, 2024

Rolul dezinfectării apei potabile în industria alimentară  

Rolul dezinfectării apei potabile în industria alimentară  

Facebook
Twitter
Email

Apa potabilă este folosită ca ingredient de bază în foarte multe tipuri de produse alimentare și face parte, într-o mare proporție, din componența băuturilor răcoritoare. Dezinfecția apei în producția alimentată înlătură riscul contaminării microbiologice a produselor și al răspândirii infecțiilor provocate de germeni. De asemenea, purificarea microbiologică a apei minerale sau a apei de masă înainte de îmbuteliere este o proces cu rol preventiv, folosit frecvent de producători. Pentru o sterilizare eficientă, economică și sigură, tehnologia UV este soluția optimă în fabricile care prelucrează alimente sau băuturi, prin care se asigură o puritate garantată a apei potabile. Implementarea ei poate aduce agenților economici o serie de beneficii, care vor fi expuse pe larg în acest articol.

De ce este vitală dezinfectarea apei în industria alimentară?

Apa este lichidul vieții și asigură creșterea și supraviețuirea tuturor ființelor vii. Este însă și mediul propice pentru dezvoltarea unor microorganisme care pot provoca îmbolnăviri, iar consumul unei ape contaminate sau al unor produse care o folosesc o apă impură ca ingredient constituie sursă de propagare a infecțiilor cu bacterii, virusuri și ciuperci.

În apă se pot dezvolta microorganisme precum E. Coli, care cauzează infecții gastrointestinale grave, infecții de tract urinar, meningite, șoc septic, Salmonella, responsabilă pentru toxiinfecții alimentare, Cryptosporidium, care poate determina apariția gastroenteritei sau Clostridium, o bacterie care provoacă toxiinfecții alimentare agresive și poate duce chiar la decesul persoanelor infectate. Instalarea de filtre UV pentru dezinfecția apei previne contaminarea alimentelor și băuturilor și înlătură pericolul de îmbolnăviri în rândul consumatorilor.

Cum funcționează lumina UV pentru dezinfecția apei?

Efectul germicid al radiației ultraviolete este principiul după care funcționează tehnologia UV pentru dezinfecția aerului, apei și suprafețelor. Razele ultraviolete emise de lămpi UV acționează asupra microorganismelor din apă distrugând lanțurile ADN și ARN ale acestora, ceea ce face ca germenii să nu se mai poată reproduce și să nu mai reprezinte astfel un pericol pentru sănătatea oamenilor. Se obține o apă pură microbiologic, sigură pentru consum și utilizare în prepararea de produse destinate consumului alimentar.

Avantajele folosirii lămpilor UV în procesul de producție

Utilizarea tehnologiei UV pentru dezinfecția apei în procesul de producție aduce o serie de avantaje pentru agenții economici din industria alimentară, care trebuie să respecte standarde stricte privind calitatea și siguranța alimentelor, pentru sănătatea consumatorilor. De acestea pot beneficia instalând sterilizatoarele cu lămpi UV bactericide de la SPECTRA PROFESSIONAL UV SOLUTIONS. Dezinfecția apei cu lumină UV asigură:

  • Puritatea microbiologică a apei, fără substanțe chimice;
  • Păstrarea calităților organoleptice ale apei;
  • Costuri reduse la energie electrică, sterilizatoarele fiind dotate cu senzori care ajustează funcționarea lămpilor în funcție de debitul apei;
  • Cheltuieli mici de întreținere, datorită duratei extinse de funcționare a lămpilor UV germicid

Recomandare de la SPECTRA PROFESSIONAL UV SOLUTIONS

Pentru dezinfecția apei potabile în producția alimentară, Spectra Professional UV Solutions recomandă sterilizatorul PureLine D EO H produs de Nuvonic, un echipament UV special proiectat pentru industria alimentară și a băuturilor. Sub această denumire se regăsesc dispozitive care se pot adapta în funcție de necesitățile utilizatorilor și de aplicație, având capacitatea de a dezinfecta debite de până la 340 m3/h.

Tehnologia se implementează ușor în instalațiile existente, sterilizatorul putând fi montat și pe un skid (suport). Echipamentul de la Nuvonic este un dispozitiv inteligent, dotat cu senzori pentru reglarea puterii germicidale în funcție de debitul apei și cu senzori de detectare a murdăriei de pe plăcile de quartz, curățarea declanșându-se automat, fără intervenția personalului.

Cu respectarea celor mai exigente standarde europene și internaționale pentru dezinfecția sigură și ecologică, se obține o apă potabilă microbiologic pură, curată, cu proprietățile organoleptice nemodificate, costuri reduse de energie electrică și eforturi minime pentru întreținerea sterilizatorului. Pentru mai multe soluții de sterilizare a apei, se poate accesa: https://www.spectra.ro/sterilizatoare-uv-apa/?industry=industria-alimentara#filtru .

Concluzii

Dezinfecția apei potabile are un rol vital în industria alimentară, asigurând calitatea, siguranța și conformitatea cu standardele stricte privind producția alimentară. Utilizarea tehnologiei UV pentru dezinfecția apei se dovedește a fi o alegere eficientă și ecologică, asigurând puritatea microbiologică fără a implica substanțe chimice, menținând calitățile organoleptice ale apei și reducând costurile de operare. O apă pură din punct de vedere microbiologic previne contaminarea produselor și înlătură pericolul răspândirii bolilor transmise prin alimente.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.