joi, 13 iunie, 2024

RER SUD Buzău a recepționat peste 2 tone de deșeuri în „Ziua de Curățenie Națională”

RER SUD Buzău a recepționat peste 2 tone de deșeuri în „Ziua de Curățenie Națională”

Facebook
Twitter
Email

De Ziua de curățenie națională, RER Sud a recepționat 1.340 kg deșeuri cu potențial reciclabil (PET-uri, folii, doze de aluminiu, conserve metalice, tetrapak, sticlă) și 860 kg de deșeuri reziduale.

După sortarea de la stația de sortare manuală au rezultat 49 % deșeuri reciclabile, din care: 4 % sticlă, 41 % materiale plastice, metal 2 %, doze de aluminiu 2%. Diferența de 37 % a reprezentat refuz la stația de sortare și 14 % deșeu organic.

RER Sud a alocat 23 de angajați, 5 mașini de colectare, 750 saci galbeni, 200 saci negri, 70 saci verzi.

Cantități de deșeuri colectate separat

În urma acțiunilor de igienizare desfășurate în cele două orașe în data de 16 septembrie, RER SUD a ridicat de la voluntarii care au colectat separat, în saci distincți următoarele cantități de deșeuri: 1.340 kg deșeuri cu potențial reciclabil: PET-uri, folii, pungi, doze de aluminiu, conserve metalice, tetrapak, sticlă și 860 kg deșeuri reziduale.

Deșeurile cu potential reciclabil au fost transportate la Stația de Sortare, în vederea sortării pe fracții și predarea fracțiilor conforme în scopul valorificării către fabricile de reciclare. Fracțiile nereciclabile: refuzul de sortare și deșeurile organice au fost transportate către fabricile de ciment pentru valorificare energetică, respectiv către Depozitul de deșeuri pentru eliminare finală.

Deșeurile reziduale au fost transportate direct la Depozitul de deșeuri din Com. Gălbinași, județul Buzău, în vederea eliminării.

Alte categorii de deșeuri colectate
Alături de cele 3 mari categorii de deșeuri, RER SUD a colectat, în cadrul acțiunii, deșeuri voluminoase (pături, plăpumi, bări auto) și anvelope uzate.

Procentul acestor categorii de deșeuri din totalul deșeurilor abandonate în zonele igienizate a fost unul destul de mic.

Sute de voluntari din cele două municipii au fost prezenți la acțiune
La locațiile supuse igienizării s-au prezentat aproximativ 200 de voluntari, în majoritate angajați ai instituțiilor publice din orașele Buzău și Râmnicu Sărat.

Participanții au strâns în saci verzi deșeuri din sticlă, în saci galbeni deșeuri reciclabile din material plastic, doze de aluminiu, conserve metalice și în saci negri deșeuri reziduale.

Resurse alocate de RER

Pentru colectarea și transportul deșeurilor, RER SUD a alocat 23 de angajați și 5 mașini de colectare care au fost implicați în tot fluxul, de la distribuirea materialelor, la colectarea și încărcarea sacilor strânși la finalul acțiunii până la descărcarea lor la destinațiile specifice fiecărei categorii de deșeuri colectate, respectiv Stație de Sortare – Mun. Buzău/ Stație de Transfer – Mun. Râmnicu Sărat și Depozitul de deșeuri.

Pentru buna desfășurare a acțiunii, RER SUD a completat cu saci galbeni necesarul de materiale distribuite de către Asociația Let’s Do It, Romania! și a asigurat colectarea separată, transportul separat și sortarea deșeurilor pe fracții.

Pentru igienizarea zonelor au fost distribuiți 750 saci galbeni, 200 saci negri, 70 saci verzi.

Este important ca cetățenii din județul Buzău să înțeleagă că primul pas spre reciclare îl reprezintă colectarea separată direct de la sursă, din momentul generării deșeurilor.
Cu siguranță, prin forțe unite, de la cetățean, operatorul de salubritate și până la autorități, cele două municipii din județul Buzău, dar și celelalte comune în care Ziua de curățenie națională a fost marcată prin acțiuni de ecologizare au devenit mai curate, dar doar prin eforturi continue, susținute, putem spera la un județ sustenabil pentru locuitorii săi.

 

 

 

 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.