luni, 11 decembrie, 2023

Reabilitarea „Închisorii Tăcerii”, din Râmnicu Sărat, a trecut de etapa semnării contractului de finanțare

Reabilitarea „Închisorii Tăcerii”, din Râmnicu Sărat, a trecut de etapa semnării contractului de finanțare

Facebook
Twitter
Email

Contractul de finanțare pentru reabilitarea Memorialului “Închisoarea Tăcerii” din Râmnicu Sărat a fost semnat. Peste 9 milioane de euro este suma alocată pentru acest proiect menit să onoreze memoria victimelor regimurilor totalitariste. Durata execuţiei lucrărilor la Memorialul “Închisoarea Tăcerii” din Râmnicu Sărat este de 33 de luni.

Ceremonia de semnare a contractelor în cadrul Componentei Turism și Cultură din PNRR – Modernizarea și crearea de muzee și memoriale a avut loc, marți, la sediul Guvernului. Unul dintre contracte a fost cel pentru transformarea în muzeu a „Închisorii Tăcerii”, din municipiul Râmnicu Sărat. La eveniment a participat și premierul Nicolae Ciucă.

Contractul de finanţare a Memorialului „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu-Sărat şi Centrul Educaţional privind Comunismul în România a fost semnat de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ioan Boloş, şi preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Daniel Şandru.

Cererea de finanțare în vederea restaurării fostului penitenciar a fost depusă la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), pe 8 septembrie 2022, de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICMER).

„Crearea unui muzeu al închisorii dedicat memoriei victimelor comunismului este deosebit de importantă în actuala perioadă, în primul rând pentru a ajuta generația tânără să înțeleagă ce a însemnat cu adevărat această epocă. Aici au fost închiși în perioada comunistă deținuți politici precum Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, Victor Pogoneanu și alți membri marcanți ai partidelor istorice. Crimele comunismului trebuie arătate, istoria regimului totalitar trebuie explicată”, a transmis Hegedüs Csilla, secretar de stat MIPE, la momentul acceptării cererii de finanțare.

Temuta închisoare de la Râmnicu Sărat este cunoscută și ca „pușcăria izolării totale”, din cauza regimului sever aplicat deținuților politici, va fi restaurată și deschisă publicului larg. Potrivit proiectului, obiectivul ar urma să intre în circuitul turistic al României începând cu anul 2026.

Semnarea contractului de finanțare pentru „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat și a Centrului Educațional privind Comunismul în România este considerată „un moment important pentru Istoria Comunismului în România, un moment emoționant pentru echipa IICCMER”, de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Proiectul Memorialul „Închisoarea Tăcerii” prevede restaurarea fostului penitenciar și amenajarea Centrului educațional privind Comunismul în România. Acesta a fost acceptat la finanțare de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Reabilitarea fostei pușcării comuniste va fi una dintre cele mai mari investiții din ultimii ani, având o valoare de 9 milioane de euro.

Închisoarea de la Râmnicu Sărat a fost înființată în octombrie 1901. După instalarea regimului comunist, aici au fost închiși o serie de membri ai partidelor politice, foști miniștri din guvernul Ion Antonescu, precum și clerici greco-catolici şi romano-catolici. Penitenciarul a fost închis oficial în aprilie 1963, iar supraviețuitorii au fost trimiși în alte închisori sau în domiciliu obligatoriu, sub atenta supraveghere a Securității. Închisoarea a fost folosită ulterior ca depozit.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.