RAM Buzău a pierdut peste 400 de clienți de la începutul anului

Situație critică la furnizorul de căldură în sistem centralizat din Buzău. RAM se confruntă cu un record de debranşări, nemaîntâlnit în ultimii şase ani. De la începutul anului, 450 de persoane au depus cereri de separare de la sistemul centralizat de încălzire. Toate acestea, pe fondul creşterii preţului la gigacalorie, aprobată în Consiliul Local la începutul verii.

În prezent, mai puțin de 14.000 de apartamente mai sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire.

Înca din iarnă, Primaria Buzau a anunțat că preţul gigacaloriei furnizate in sistem centralizat va creşte cu peste 50 la sută, de la 185 de lei la 280 de lei. Decizia de majorarea a tarifului gigacaloriei a fost supusă dezbaterii publice iar foarte mulți buzoieni s-au arătat iritați de această scumpire.

Propunerea a fost insa aprobata în altă formă, cu o scumpire mai mică decât cea prevăzută inițial. Astfel, de la 1 iunie, la nivelul municipiului Buzău, prețul gigacaloriei către populație a crescut de la 185 de lei, la 230 de lei.

Cu toate că scumpirea nu a fost una drastică, foarte mulți buzoieni au depus cereri de debranșare de la sistemul centralizat. Potrivit reprezentantilor Regiei Autonome Municipale, până în prezent au fost depuse 450 de cereri de separare de la reţea. Responsabilii RAM se aşteaptă la tot atâtea solicitări, până la debutul sezonului rece.

Veștile proaste nu se opresc însă aici. Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a anunțat că tariful gigacaloriei ar putea fi din nou majorat până la iarnă, dacă Guvernul nu va oferi un sprijin financiar, așa cum a făcut-o și în toamna anului trecut. La Buzău, până la 1 iunie, preţul gigacaloriei pe care l-a plătit populaţia a fost de 185 de lei, neschimbat de 8 ani, diferența de până la 430 de lei fiind acoperită din subvenția acordată de Primărie.

În prezent, mai puțin de 14.000 de apartamente din municipiu, dintr-un total de 35.000, mai sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI