miercuri, 12 iunie, 2024

Raed Arafat, la comemorarea victimelor de la Mihăileşti. „Pompierii nici măcar nu au apucat să raporteze ce se întâmplă“

Raed Arafat, la comemorarea victimelor de la Mihăileşti. „Pompierii nici măcar nu au apucat să raporteze ce se întâmplă“

Facebook
Twitter
Email

Două decenii au trecut la explozia de la Mihăilești, în urma căreia 18 persoane și-au pierdut viața, iar 13 au fost rănite. Vineri, la locul tragediei, a avut loc un ceremonial militar-religios de cinstire a memoriei celor șapte pompieri căzuți la datorie, a celor doi jurnaliști, precum și a celorlalte nouă persoane decedate în urma catastrofei care a șocat o țară întreagă.

La eveniment a ținut să fie prezent Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, alături de întreaga conducere a IGSU.

„Pompierii nici măcar nu au apucat să raporteze ce se întâmplă, au ajuns şi s-a întâmplat tragedia. Asta a fost o situaţia care din păcate nu aveau cum să o evite”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, la finalul ceremonialului religios şi militar.

Pompierii care au supraviețuit evenimentului de acum exact 20 de ani au primit plachete comemorative din partea conducerii IGSU. La monumentul de la Mihăilești, ridicat de ISU Buzău în memoria pompierilor decedați, au fost depuse coroane de flori.

Pentru pompierii care au supraviețuit catastrofei de la Mihăilești, imaginile dramatice de după explozie au rămas la fel de bine întipărite în memorie, chiar dacă au trecut de atunci două decenii.

Lui Marian Simi-Ilie, unul dintre supraviețuitori, tragedia din 24 mai 2004 i-a schimbat complet viața. Doar norocul a făcut ca numele său să nu fie rostit printre caramazii comemorați. Suflul exploziei i-a produs însă răni grave, în urma cărora și-a pierdut un picior.

În mod simbolic, la ceremonia de la Mihăilești a fost expusă și o autopecială care a participat la intervenția din data de 24 mai 2024. Medicul Raed Arafat, secretar de stat în cadrul MAI, spune că explozia de la Mihăilești a determinat schimbări majore în ceea ce privește procedura de intervenție la evenimente de acest fel.

În  data de 24 mai 2004, în jurul orei 5:50 dimineața, un camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu s-a răsturnat pe o parte și a luat foc pe DN2, la aproximativ 100 de metri de intrarea în localitatea Mihăilești.

La fața locului s-au deplasat echipajele de intervenție pentru a stinge incendiul și a evacua zona. Din păcate, la scurt timp după sosirea lor, camionul a explodat, provocând o deflagrație puternică ce a lăsat un crater adânc pe șosea și a distrus totul în raza de câteva sute de metri.

Și-au pierdut viața 18 oameni: șapte pompieri, doi jurnaliști – Elena Popescu, reporter la Radio Campus, și Ionuț Barbu, cameraman la Antena 1 – cinci cetățeni aflați în tranzit pe șoseaua europeană, șoferul TIR-ului, dar și trei localnici.

Evenimentul a rămas şi astăzi în istorie ca cel mai tragic eveniment rutier petrecut în România.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.