duminică, 14 iulie, 2024

Protest pe drumul european cel mai tranzitat de camioanele cu cereale din Ucraina

Protest pe drumul european cel mai tranzitat de camioanele cu cereale din Ucraina

Facebook
Twitter
Email

Fermierii din Buzău au organizat, vineri, un protest pe drumul național DN2 E85. În timpul marșului cu utilaje agricole, fermierii au blocat temporar traficul camioanelor încărcate cu cereale din Ucraina, pe drumul tranzitat frecvent de acestea.

Peste o sută de utilaje agricole au circulat pe șoseaua europeană E85. Traficul rutier pe șoseaua care leagă Muntenia de Moldova a fost perturbat timp de aproape 30 de minute.

Nu întâmplător s-a mărșăluit pe DN2 E85. Este un gest simbolic, spun fermierii, deoarece acest drum este tranzitat frecvent de camioanele din Ucraina încărcate cu cereale și alte produse agricole.

Fermierii buzoieni acuză faptul că afacerile le-au fost afectate serios odată cu izbucnirea războiului Ucraina. Ei spun că, în urma unor facilități acordate fermierilor din Ucraina, grânele dar și alte produse agricole din țara vecină sunt comercializate la prețuri mult mai mici decât cele practicate în țara noastră.

Importul de cereale din Ucraina, la preț de dumping, nu este singura nemulțumire a fermierilor. Potrivit unei decizii a Comisiei Europene, România va primi de la UE compensații de 10 milioane euro, față de 30 milioane euro, în cazul Poloniei, sau 16 milioane euro, cât a primit Bulgaria.

Unii dintre protestatari spun că vina principală o are ministrul agriculturii, Petre Daea. Alții, în schimb, spun că toată clasa politică este responsabilă pentru starea actuală a agriculturii românești.

Vineri, un protest al fermierilor a avut loc și în fața Prefecturii Buzău. Aproximativ 70 de agricultori, din tot județul, dotați cu fluiere și pancarte, și-au exprimat nemulțumirile în stradă.

Protestatarii au fost întâmpinați de către prefectul județului, Daniel Țiclea. Reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a spus fermerilor că le înțelege supărarea și i-a asigurat că va face tot ce-i stă în puteri să îi ajute.

Proteste similare ale producătorilor agricoli au avut loc în alte 18 județe din țară, la inițiativa unor asociații de fermieri, membre afiliate la Alianța pentru Agricultură și Cooperare.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.