Protecția Copilului, acuzată că nu intervine pentru scoaterea unei fetițe din brațele unui tată violent

O mamă surdo-mută care susține că fiica ei de aproape doi ani a rămas în grija unui bărbat violent și instabil psihic, după ce a fugit din căminul conjugal sătulă de bătăi și certuri, pare că își strigă în zadar supărarea.

Femeia sună frecvent la Telefonul Copilului să convingă autoritățile că fiica ei se află în situație de risc, însă acestea consideră că nu au niciun motiv să scoată copilul din brațele tatălui, deoarece nu au indicii că ar fi victima abuzurilor sau neglijenței.

Lilia Stroie, o basarabeancă de 45 de ani, stabilită de peste un deceniu la Gălbinași, în județul Buzău, cere cu disperare ajutorul autorităților locale și al Protecției Copilului pentru a-și recupera fetița din casa soțului, pe care a ajuns să îl considere monstru după șase ani de căsnicie.

Bărbatul, care este cu 20 de ani mai în vârstă, este acuzat de Lilia că a fost extrem de violent, atât cu ea, cât și cu fetița, din cauza băuturii și a unei afecțiuni psihice. La sfârșitul lunii octombrie a părăsit căminul conjugal, din cauza bătăilor, însă fără fetiță, care a rămas în grija tatălui. Lilia mărturisește că a stat o noapte în bolta din cimitir, unde a fost înmormântat primul ei soț, apoi a fost găzduită de fosta soacră.

”Pe fetiță a bătut-o el și de aceea am sărit gardul și am fugit. Era beat și m-a bătut până mi-a învinețit un ochi. M-a amenințat că mă bate de îmi sar creierii, că mă aduce în scaun cu rotile. De aia am fugit”, spune Lilia.

WhatsApp Image 2019-11-19 at 20.03.46

Prin intermediul unei interprete în limbajul mimico-gestual, mama cu probleme de vorbire și auz încearcă de aproape trei săptămâni să convingă autoritățile că fiica ei este neglijată și riscă să fie abuzată de tată, despre care spune că a avut internări la un spital de psihiatrie în urma unor accese de violență față de fostele sale partenere de viață.

”Am sunat la telefonul copilului ținând cont că este un copil care nu se poate apăra singur iar biata mamă este surdo-mută și nu putea singură să facă acest lucru. Pe 3 noiembrie am făcut această solicitare la Telefonul Copilului, apoi am fost marți cu mama și spun că procedura nu le permite să ia copilul pentru că nu au nicio dovadă că tatăl are probleme psihice. Le era atât de ușor să verifice la spitalele de psihiatrie sau să bage un CNP la Casa de Sănătate”, spune Ionica Tarău, președinta unei asociații pentru hipoacuzici.

Mai mulți săteni și câteva dintre cunoștințele cuplului Stroie par să-i dea dreptate basarabencei. Ei spun că bărbatul de 65 de ani este renumit în sat pentru scandalurile provocate atunci când bea peste măsură.

vlcsnap-2019-11-20-15h29m01s569

Bărbatul acuzat se numește Alexandru Stroie. A fost plecat mulți ani în străinătate, are copii mari din prima căsnicie, oameni realizați, iar de cinci ani a întemeiat o familie cu Lilia, care rămăsese de ceva vreme văduvă. După ce numele său a fost atras în scandal, Alexandru spune că a avut multe vizite din partea poliției, a celor de la Protecția Copilului. Pe toți a reușit să-i convingă, din vorbe, că mediul în care crește copilul este lipsit de riscuri.

El spune că își iubește fetița ca pe ochii din cap și că niciodată nu i-ar face rău. Neagă că și-a bătut soția iar legat de niște poze în care soția lui apare cu un ochi învinețit, susține că singură s-a rănit după ce a venit băută acasă.

”Lilia consumă alcool, zbiera, striga, exagera cu băutura. A plecat din casă, la wc, și de acolo a venit dezbrăcată, în pielea goală, căzută, murdară. Atât am rugat-o a doua zi, du-te și fă curat. A mers până acolo încât nici necesitățile fiziologie nu și le mai poate controla”, spune Alexandru despre soția lui.

Bărbatul are o explicație și pentru acuzația potrivit căreia a fot internat într-un spital de psihiatrie, după ce a revenit în țară, din Spania. ” Mă atacă cu o treabă veche, când am picat într-o depresie, acum 11 ani. Am pierdut munca pe trei ani, aproape 100.000 de euro, și mi-a fost foarte greu să mă echilibrez. Fosta mea tovarășă m-a trădat, a vrut să rămână în Spania și am pierdut tot și am venit cu o depresie”, a declarat bărbatul de 65 de ani.

vlcsnap-2019-11-20-15h36m26s058

Protecția Copilului recunoaște că a primit sesizări de la Lilia Stroie, prin intermediul interpretei Ionica Tarău, dar că de fiecare dată a dispus vizite de monitorizare la domiciliul în care se află fetița. Din discuții, asigură șefa serviciului Telefonul Copilului, a reieșit că fetița nu este neglijată, iar abuzată nici atât.

”Specialiștii au realizat mai multe vizite de monitorizare în acest interval de timp, la domiciliul tatălui, pentru a verifica situația minorei, pentru a o monitoriza permanent, constatând că nu se impune instituirea măsurii de protecție specială la acest moment”, declară Cristina Niculescu, șef serviciul Telefonul Copilului, din cadrul DGASPC Buzău.

Între timp, o anchetă socială a fost declanșată de autorități în vederea depistării unor eventuale probleme medicale ale tatălui, incompatibile cu calitatea de tutore. ” S-a inițiat de asemenea corespondență cu reprezentanții postului de poliție Gălbinași, ai primăriei și cabinetele medicale. La adresele menționate anterior către instituții abilitate în protecția copilului nu am primit niciun răspuns pentru a putea avea un diagnostic cu privire la tată sau conduita acestuia în comunitate”, spune Cristina Niculescu.

Până la strângerea unor probe care să dovedească o eventuală instabilitate psihică a tatălui și care să permită includerea fetiței în sistemul de protecție, copilul rămâne în grija bărbatului de 65 de ani. Reprezentanții DGASPC Buzău spun că legea nu permite oricum preluarea micuței de la domiciliul ei, chiar dacă planează dubii asupra conduitei acestuia.

Fii Reporter