Proiect pentru modificarea legii de protecție a animalelor, inițiat de Deputatul Dănuț Păle

Un amendament  adus Legii 205/2004 inițiat de către Deputatul Dănuț Păle, ar putea să asigure protecția tuturor animalelor abandonate pe domeniul public, cu sau fără stăpân, dar și să descurajeze potențialele abuzuri din partea proprietarilor. Modificarea legislativă este necesară pentru asigurarea condiţiilor de viaţă şi bunăstare ale animalelor cu sau fără deţinător.

Potrivit proiectului de lege, deţinătorii de animale vor avea obligaţia de a asigura un adăpost corespunzător, asistenţă medicală, hrană şi apă suficiente, precum și posibilitatea de mişcare în funcţie de specie.

Modificările legislative vor obliga toți deţinătorii să asigure aplicarea normelor sanitare veterinare şi de zooigienă privind adăpostirea, hrănirea, îngrijirea, reproducţia, exploatarea, protecţia şi bunăstarea animalelor.

Legea veche nu se referea decât la câinii cu sau fără stăpân însă autoritățile se confruntau cu situații în care diverse specii de animale erau chinuite de stăpâni sau abandonate pe domeniul public.

Sub spectrul unor sancțiuni drastice, proprietarii de animale vor avea obligaţia de a avea un comportament lipsit de brutalitate faţă de animale, de a asigura condiţiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute și de a nu le abandona sau izgoni.

Vechea lege nu stipula posibilitatea ca gestionarea situației câinilor fără stăpân de la nivelul unui județ să se facă și de către Consiliile Județene, neexistând un cadru legislativ pentru finanțarea și înființarea unor societăți comerciale de profil.

“Am coordonat și verificat această modificare de legislație care este necesară pentru a acoperi activitatea pe întreg județul, lucru care nu există în prezent. Primăriile din mediul rural nu vor avea niciodată posibilitatea să investească individual într-un serviciu de gestionare a câinilor fără stăpân, pentru că nu se justifică economic , câte un serviciu pentru fiecare localitate.  Vrem să oferim cadrul legislativ în așa fel încât autoritățile județene să poată să înffințeze într-un cadru legal o societate de ecarisaj la nivel județean, care să gestioneze acest fenomen pe raza tuturor comunelor.”a declarat Deputatul PSD Dănuț Păle.

Vechea lege 205/ 2004 necesita schimbări în tot ansamblul ei pentru că în decursul timpului multe dintre instituțiile responsabile au fost comasate sau trecute la alte Ministere.

Fii Reporter