joi, 13 iunie, 2024

Producători de usturoi din Spania, înșelați de doi români. Prejudiciul, de jumătate de milion de euro

Producători de usturoi din Spania, înșelați de doi români. Prejudiciul, de jumătate de milion de euro

Facebook
Twitter
Email

Doi indivizi din Buzău sunt cercetați pentru evaziune fiscală, după ce ar fi realizat achiziţii de usturoi şi utilaje din Spania, simulând de pe telefonul mobil efectuarea tranzacţiilor bancare. La 500.000 de euro se ridică prejudiciul creat prin fraude.

„Marți, 23 aprilie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Buzău pun în aplicare 14 mandate de percheziție, la locuințele și sediile unor persoane fizice și juridice, în județul Buzău, privind săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals”, transmite IPJ Buzău.

Potrivit unor surse din Poliţie, achiziţiile ar fi fost făcute de la furnizori din Spania. Prejudiciul cauzat de cei doi șarlatani este de 500.000 de euro.

„Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2022, două persoane ar fi achiziţionat de la cetăţeni străini usturoi şi utilaje de manipulare a mărfii, inducând în eroare persoanele vătămate, prin prezentarea unor mijloace de plată electronice fictive”, au arătat reprezentanţii IPJ Buzău.

Pentru a plăti produsele respective, persoanele în cauză s-ar fi folosit de aplicaţii mobile prin intermediul cărora ar fi simulat tranzacţiile bancare. În final, în conturile partenerilor de afaceri din spaţiul intracomunitar nu ar mai fi ajuns sumele respective de bani. Ulterior, marfa ar fi fost vândută fără declararea veniturilor.

„Totodată, societatea comercială în cauză nu ar fi înregistrat în totalitate şi nu ar fi declarat organelor fiscale veniturile realizate din tranzacţiile comerciale efectuate din spaţiul intracomunitar. Prejudiciul cauzat este de 500.000 de euro”, a transmis sursa citată.

Potrivit IPJ Buzău, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.