Buzăul devine primul oraș din România cu lavoare în spații publice. Pietonii îşi pot spăla mâinile cu apă şi săpun după ce coboară din autobuz, merg la piață ori înainte să ajungă acasă de la cumpărături. Primăria va monta în punctele aglomerate câteva zeci de lavoare mobile, proiectate să fie acționate la picior.
Primăriile se află de câteva săptămâni într-o continuă cursă de identificare a unor soluții pentru reducerea riscului de infectare cu coronavirus a populației. Montarea unor lavoare stradale în locurile aglomerate se numără printre noile măsuri stabilite de autoritățile din Buzău.
Lavoarele au la bază un rezervor de 24 de litri, cu rol și de susținere, și sunt acționate prin compresia cu piciorul a unui buton. ”Nu există niciun contact al mâinilor cu aceste lavoare. Pentru săpunul lichid se apasă cu cotul. Vor fi încărcate de fiecare dată când va fi necesar”, declară Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.
Societatea Urbis Serv Buzău, aflată în subordinea municipalității, se va ocupa de montarea dispozitivelor în principalele puncte cu trafic pietonal intens. Lavoarele vor fi amplasate în gara CFR, autogări, în piețele agro-alimentare, în parcuri, stații de autobuz și în vecinătatea unor centre comerciale.
”Sunt studii care arată că spălatul frecvent cu apă şi săpun este sfânt în acest context. Buzoienii vor avea posibilitatea să se spele frecvent pe mâini înainte de a se îndreptate spre casă. De asemenea măsuri au nevoie chiar și echipele de intervenție, polițiștii, militarii din patrule. Ele vor rămâne funcționale și după această pandemie”, spune primarul municipiului Buzău.
Municipalitatea buzoiană a comandat deja 50 de lavoare unui retailer din bricolaj și urmează să cumpere alte 50 de bucăți. Costul unui astfel de dispozitiv se ridică la 600 de lei, cu montaj cu tot, cheltuielile fiind suportate din bugetul local. Dispozitivele vor fi racordate la rețeaua de canalizare, pentru evacuarea apei uzate.