joi, 22 februarie, 2024

Primul globe-trotter român, Dumitru Dan, are un monument funerar în Cimitirul Eroilor din Buzău

Primul globe-trotter român, Dumitru Dan, are un monument funerar în Cimitirul Eroilor din Buzău

Facebook
Twitter
Email

La inaugurarea bustului buzoianului care, în urmă cu 100 de ani, a făcut înconjurul lumii pe jos, în costum popular și opinci, au participat numeroase personalități locale și elevi. Evenimentul vine în completarea proiectului derulat de către Muzeul Judeţean Buzău, în perioada 2015-2016, „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de perechi de opinci“.

Un monument dedicat primului globe-troter român, Dumitru Dan, a fost inaugurat ieri, în Cimitirul Eroilor din Buzău. La eveniment a participat oficlialități locale, rude ale „celebrului călător în opinci și costum popular”, dar și numeroși elevi și profesori buzoieni.

Lucrările de amenajare a monumentului s-au realizat din iniţiativa şi prin finanţarea lui Gheorghe Dan, conferenţiar dr. la Universitatea „Ovidiu” din Constanţa, strănepot al globe-trotterului român.

În cadrul ceremoniei de dezvelire a bustului lui Dumitru Dan, a fost evidențiată personalitatea primului globe-trotter român. La începutul secolului trecut, Dumitru Dan, student la Paris la Facultatea de geografie, a făcut înconjurul lumii pe jos, parcurgând, în 6 ani, între 1910 și 1916, 100.000 de kilometric, în opinci şi în costum tradiţional. Dan a fost singurul supravieţuitor din echipa celor patru studenţi români care au pornit, de la Paris, în expediţia cu o miză de 100.000 de franci.

Evenimentul s-a încheiat cu un ceremonial religios.

Dumitru Dan s-a născut la Buhuşi, în judeţul Bacău, pe 14 iulie 1890, şi a murit la Buzău, pe 4 decembrie 1978. A activat timp de 30 de ani ca profesor de geografie la Brăila şi Buzău. A fost înmormântat în Cimitirul Eroilor din Buzău.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.