joi, 13 iunie, 2024

Primarul și viceprimarul unei comune, reținuți pentru infracțiuni care au dus la poluarea masivă a localității

Primarul și viceprimarul unei comune, reținuți pentru infracțiuni care au dus la poluarea masivă a localității

Facebook
Twitter
Email

Primarul comunei Cochirleanca, viceprimarul și un salariat ai instituției au fost reținuți pentru 24 de ore, după ce în cursul dimineții de joi au fost duși la audieri într-un caz ce vizează gestionarea defectuoasă a deșeurilor și a apelor uzate din comună.

Echipaje ale IPJ Buzău au descins la Primăria Cochirleanca după ce Garda de Mediu din Buzău a trimis mai multe rapoarte în urma controalelor făcute în zonă. Primarului i-a fost percheziționat inclusiv autoturismul.

În imaginile puse la dispoziția anchetatorilor de Garda de Mediu se văd cantități uriașe de deșeuri depozitate la marginea localități, chiar grămezi de oase, dar și un utilaj care îngroapă deșeuri.

Sătenii din Cochirleanca susțin că în ultimii doi ani tone de de gunoaie au fost incendiate pe câmp de angajați ai primăriei. „Seara dau foc grămezilor de gunoi. Până dimineața e nor de fum în toată parte asta de sat”, spune un localnic.

Primarul și viceprimarul comunei Cochirleanca, precum şi angajaţii mai multor societăţi subordonate Primăriei, au fost ridicaţi de poliţişti în urma unor percheziţii şi duşi la audieri.

„Ar fi rezultat cantități considerabile de deșeuri. Pentru eliminarea acestora, reprezentanții unității administrativ teritoriale ar fi procedat la incendiere și îngropare”, declară Ane Mari Vrapciu, purtător de cuvânt IPJ Buzău.

Potrivit anchetatorilor, pe lângă îngroparea și incinerarea gunoaielor, primarul ar fi dat în folosință și o stație de epurare neconformă, care nu avea autorizațiile necesare. Din rețea sunt deversate reziduuri urât mirositoare în apele de suprafață din sat. Oamenii abia fac față mirosului.

„Nu pot să dau drumul la ușă, fântâna o am aproape, dar nu pot să o mai folosesc, pentru că s-a infiltrat în fântână. Dacă de un an și jumătate este șanțul ăsta plin, plin. Am mers la el la primărie și mi-a spus lasă că nu e nicio problemă, că tu ești singur, că o să te obișnuiești cu mirosul”, se plânge un locuitor din Cochirleanca.

De coordonarea anchetei se ocupă Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat, iar cercetările sunt derulate de ofițeri din IPJ Buzău. De altfel primarul comunei nu este pentru prima dată în atenția anchetatorilor. În luna ianuarie, a fost trimis în judecata pentru efectuarea unor lucrări de reabilitare a drumurilor publice fără autorizație de construcție.

UPDATE

În urma prezentării în fața procurorului de caz si ulterior, in fața instanței, față de cele trei persoane reținute pentru 24 de ore pentru ilegalitați în domeniul deșeurilor, s-a dispus vineri după amiază continuarea cercetărilor sub măsura controlului judiciar.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.