miercuri, 29 noiembrie, 2023

Primarul din Brăești, patronul școlii de șoferi Brătilă și doi agenți de la Permise și Înmatriculări au fost trimiși în judecată pentru corupție

Primarul din Brăești, patronul școlii de șoferi Brătilă și doi agenți de la Permise și Înmatriculări au fost trimiși în judecată pentru corupție

Facebook
Twitter
Email
Primarul comunei buzoiene Brăești, Adrian Perțea, a fost trimis în judecată în stare de libertate în dosarul de corupție de la Serviciul de Permise și Înmatriculări. Dosarul a fost înaintat spre judecată Tribunalului Buzău, iar pe 23 noiembrie a fost fixat primul termen al procesului în care mai sunt judecați doi agenţi examinatori din cadrul Serviciului dar și patronul unei renumite școli de șoferi din Buzău. 

Scandalul de corupţie ce face acum obiectul dosarului de la Tribunal, a izbucnit în luna iulie la Serviciul de Permise Auto şi Înmatriculări, după ce doi dintre angajaţi au fost luaţi de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie şi duşi la Parchet pentru audieri, în urma unor percheziţii.
 
Conform probatoriului administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale, „procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au dispus, prin rechizitoriul din 19.11.2015, trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților: Brătilă Gheorghe, Botezatu Adrian, Chitic Andrei-Costin și, în stare de libertate, a inculpatul Perțea Adrian Ion pentru comiterea unor fapte de corupție, apreciate ca prezentând un grad ridicat de pericol social”.
 
În perioada octombrie 2013 – iunie 2015, respectiv iulie 2014 – februarie 2015, inculpatul Brătilă Gheorghe, la acel moment instructor auto la SC Brătilă SRL, a oferit în mai multe rânduri agenților examinatori Botezatu Adrian și Chitic Andrei Costin din cadrul SPCRPCIV Buzău carburant în valoare totală de 3.588 lei, prin alimentarea autoturismelor utilizate de polițiști și achitarea combustibilului în legătură cu îndeplinirea activității de examinare a candidaților la proba practică pentru obținerea permisului de conducere categoria profesioniști.
 
Același inculpat, la începutul lunii decembrie 2013, l-a determinat cu intenție pe unul din candidații la examenul de obținere a permisului de conducere să alimenteze cu combustibil în valoare de 206 lei autoturismul utilizat de agentul examinator Botezatu Adrian, fără ca elevul să cunoască această împrejurare.
 
Tot în sarcina inculpatul Brătilă Gheorghe s-a reținut că, în calitate de instructor la S.C. Brătilă SRL Buzău, la începutul lunii februarie 2015, a solicitat candidaților S.N.C. și T.S.G. să alimenteze cu combustibil în valoare de 300 lei autoturismul agentului examinator Chitic Andrei-Costin, permițându-le accesul la autovehicul  în scopul facilitării promovării probei practice susținută în data de 3 februarie 2015 cu polițistul menționat, iar la data de 15 iunie 2015 a pretins de la un candidat, investigator sub acoperire, suma de 250 de euro, pretindere urmată de primirea sumei de 1.200 lei, lăsând să se înțeleagă că poate interveni la agentul examinator Chitic Andrei-Costin pentru a-i facilita promovarea probei practice de obținere a permisului de conducere categoria profesioniști.
 
În sarcina inculpaților Botezatu Adrian și Chitic Andrei-Costin s-a reținut că, în calitate de agenți examinatori în cadrul SPCRPCIV Buzău, au primit, în mod repetat, în perioada octombrie 2013 – iunie 2015, pentru mașinile personale, combustibil în valoare de 3.588 lei prin alimentări efectuate și achitate de instructorul Brătilă Gheorghe și de către alți trei candidați la examenul pentru obținerea permisului de conducere în legătură cu îndeplinirea activității de examinare a acestor candidați la proba practică.
 
Tot în sarcina inculpatului Botezatu Adrian s-a reținut că, în luna ianuarie 2014 , în calitatea pe care o avea de agent de poliție  examinator în cadrul SPCRPCIV Buzău, a pretins și primit de la Perțea Adrian Ion, primar în Brăești, combustibil în valoare de 470 lei, în scopul de a o promova la proba practică de obținere a permisului de conducere, pe candidata D.M.A., iar în luna martie 2014 a intervenit pe lângă funcționari de la compartimentul înmatriculări auto pentru soluționarea favorabilă a unei cereri de transcriere a dreptului de proprietate a unui autoturism.
 
Din cercetările efectuate a rezultat și faptul că, în perioada octombrie 2013 – iunie 2015, inculpatul Chitic Andrei-Costin, în calitatea pe care o avea, cu încălcarea prevederilor legale privitoare la incompatibilitate, a participat direct la administrarea unei firme, ce are ca obiect de activitate transport de mărfuri interne, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul a unui folos material, efectuând operațiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu funcția.
 
În ceea ce-l privește pe inculpatul Perțea Adrian-Ion, primar al comunei Brăești, județul Buzău, s-a reținut că, în luna ianuarie 2014, a oferit o cantitate de motorină unuia dintre agenții examinatori, în scopul de a promova o angajată de la Primăria Brăești la proba practică de obținere a permisului de conducere, iar în luna martie 2014 a oferit o altă cantitate de motorină aceluiași agent examinator, în scopul de a interveni pe lângă funcționari de la compartimentul înmatriculări pentru soluționarea favorabilă a unei cereri de transcriere a dreptului de proprietate a unui autoturism.
 
Prin același rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată a SC Brătilă SRL Buzău, persoană juridică cu capital privat, pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită în formă continuată, reținându-se că, în interesul firmei, în perioada octombrie 2013 – iunie 2015, în calitate de școală de șoferi, a oferit, în mod repetat, carburant în valoare de 3.588 lei agenților examinatori Botezatu Adrian și Chitic Andrei-Costin, prin alimentarea autoturismelor utilizate de polițiști și achitarea combustibilului în legătură cu îndeplinirea activității de examinare a candidaților la proba practică pentru obținerea permisului de conducere categoria profesioniști.
 
În urma evaluării împrejurărilor concrete ale cauzei, prin actul de sesizare a instanței s-a propus menținerea măsurii preventive a controlului judiciar față de unii din inculpați, măsură necesară pentru asigurarea bunei desfășurări a procesului penal.
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.