Primarul Constantin Toma, în atenția DNA! Compania de Apă a anunțat că tocmai i-a făcut edilului o plângere penală

Juriștii Companiei de Apă Buzău anunță că au depus la DNA o plângere penală împotriva primarului municipiului Buzău, Constantin Toma, pentru că ar pune în pericol, prin acțiuni ilegale și abuz, finanțarea investițiilor în valoare totală de peste 300 milioane de euro, destinate lucrărilor de modernizare și extindere a rețelei de apă din Buzău. Demersul vizează mai multe persoane din jurul edilului.

”Autoritățile române și cele europene, inclusiv cele care finanțează aceste lucrări, sunt la curent cu acțiunile ilegale ale primarului Constantin Toma. Mai mult decât atât, Instituția Prefectului – Buzău a avertizat, încă de la debutul seriei de hotărâri ilegale ale Consiliului Local privind modificarea actului constitutiv al Companiei de Apă, că va ataca în instanță această inițiativă ilegală”, se arată într-un comunicat al Companiei de Apă.

Potrivit conducerii Companiei de Apă, Ministerul Fondurilor Europene a avertizat, în documente oficiale, în legătură cu efectele dezastruoase ale acestor modificări. Stadiul acestor demersuri ”ilegale” a fost prezentat și la Bruxelles, oficialilor Comisiei Europene, dar și către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare – principalii finanțatori ai proiectelor în valoare de peste 300 de milioane de euro, dintre care deja au fost cheltuite peste 100 de milioane de euro.

Reprezentanții Companiei de Apă spun că folosirea acestor sume este deja în pericol de sistare și chiar de returnare, cu penalități, dacă demersurile ilegale și abuzive ale primarului Buzăului, prin încălcarea angajamentelor asumate de administrația locală în relația cu finanțatorii, vor fi puse în practică.

”În condițiile în care ilegalitățile nu doar că nu se opresc, dar continuă, printr-o nouă convocare a Consilului Local, pentru data de marți, 13 septembrie a.c., pe ordinea de zi anunțată figurând din nou modificarea actului constitutiv al Companiei de Apă, precum și alte ingerințe ilegale în activitatea societății, ne exprimăm convingerea că doar intervenția fermă a instituțiilor statului român, care veghează la respectarea legii, va împiedica la timp pierderile ireparabile pe care aceste abuzuri le pot genera”, se arată în finalul comunicatului.

La rândul său, primarul Constantin Toma răspunde printr-o declaraţie în care spune că Tescaru face presiuni asupra lui şi a consilierilor locali pentru ca aceştia să voteze negativ în şedinţa de marţi. Toma a declarat că va face şi el plângere penală la DNA vizavi de achiziţia Hotelului Crâng şi că ştie că procurorii anticorupţie anchetează abuzuri săvârşite la Compania de Apă şi fonduri de 1 milion de euro.

„Domnul Tescaru continuă seria minciunilor astfel încât să se creeze presiuni asupra mea şi asupra consilierilor locali municipali, astfel încât să fie anulate decizii luate de Consiliul Local Municipal, în unanimitate, în şedinţa din 1 iunie 2016. Vizavi de deciziile care se vor marţi, în şedinţa extraordinară a CLM Buzău, de modificare a Actului Constitutiv al Companiei de Apă şi numirea unui Consiliu de Administraţie provizoriu al Companiei, precum şi revocarea din funcţie a administratorului societăţii şi alegerea unora noi, până la aplicarea legii guvernanţei corporatiste, domnul Tescaru încearcă o presiune asupra consilierilor de o aşa manieră încât votul de marţi să fie negativ. Nu am comis şi nu voi comite nici un abuz vizavi de domnul Tescaru şi Compania de Apă, care este compania buzoienilor, nu a familiei Tescaru. Din câte ştiu, DNA anchetează abuzurile săvârşite şi fonduri de peste 1 milion de euro. În acest context voi face şi eu o plângere penală la DNA vizavi de achiziţia în condiţi dubioase a Hotelului Crâng, despre care finanţatorul BERD nu are cunoştinţă. Voi acţiona în spiritul legii, astfel încât să avem la Buzău nişte servicii corecte ale acestei companii”, a declarat Toma.

Fii Reporter