joi, 13 iunie, 2024

Primar din județul Buzău, aproape de a-și pierde mandatul. După ce a câștigat alegerile şi-a plătit banii pe care i-i datora primăria

Primar din județul Buzău, aproape de a-și pierde mandatul. După ce a câștigat alegerile şi-a plătit banii pe care i-i datora primăria

Facebook
Twitter
Email

Primarul comunei buzoiene Chiojdu, Andrei Fătu, este pe cale să îşi piardă mandatul, după ce magistraţii Curţii de Apel Ploieşti i-au respins apelul la decizia Judecătoriei Pătârlagele, care l-a condamnat la un an şi şase luni închisoare cu suspendare.

În decembrie 2011, înainte să devină primar, Andrei Fătu (foto jos) a contractat prin firma sa, Conifer Prodcom SRL, lucrări de igienizare a unei păşuni de pe raza comunei Chiojdu, fiind vorba despre igienizarea islazului comunal Cătiaşu.

Primarul de atunci, Gheorghe Dumitrache, a refuzat recepţia, iar Fătu a încheiat socotelile după ce a devenit primar. Mai precis, şi-a plătit singur factura, în valoare de 66.000 de lei, la o lună după ce a fost învestit în funcţia câştigată la alegerile locale din vara anului 2012.

Contractul prin care firma lui Fătu se angaja să igienizeze islazul a fost semnat pe 16 decembrie 2011, iar lucrarea a fost finalizată pe data de 10 mai 2012, când Fătu a mers la primarul de atunci să-i ceară să facă recepţia lucrării. „L-am găsit pe primarul Dumitrache la contabilă. I-am zis că am adus procesul verbal de încheiere şi l-am rugat să trimită comisia de recepţie. Mi-a zis cu jumătate de gură că se rezolvă. Nu a trimis nicio comisie de recepţie, pentru că auzise că voi candida“, spune Andrei Fătu, primarul condamnat.

Imediat după ce a câştigat alegerile locale din iunie 2012, Andrei Fătu a semnat un ordin de plată prin care deconta contravaloarea facturii emise de fosta sa firmă, pasată între timp soţiei sale, pentru lucrarea efectuată cu câteva luni înainte, în baza unui contract care avea semnătura lui, ca executant al lucrărilor în beneficiul Primăriei.

S-a ajuns astfel la situaţia ca semnătura primarului Fătu să apară şi pe ordinul de plată al Primăriei Chiojdu şi pe factura firmei sale. Pe scurt, şi-a plătit singur serviciul de igienizare a islazului de la Cătiaşu. Primarul din Chiojdu consideră că nu a făcut decât se repare un act de rea-voinţă al fostul primar.

„Pentru că nu îmi recepţiona lucrarea, din ambiţia lui personală, nu puteam achita mai departe muncitorii. Veneau bieţii oameni să îmi ceară banii. Nu le dădusem decât un avans. Le-am zis că oricum o să le dau banii, chiar dacă era să ajungem la judecată cu Primăria. Îmi era ruşine de oameni, pentru că mereu îmi băteau obrazul. Oamenii au prestat muncă manuală, pe 68 de hectare de islaz, deasupra satului, la o mie de metri altitudine“, spune Andrei Fătu.

La scurt timp, ANI a sesizat starea de incompatibilitate a primarului din Chiojdu Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Procurorii Secţiei de urmărire penală l-au acuzat pe Fătu de săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că primarul Andrei Fătu „a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru SC Conifer Prodcom SRL, al cărui unic asociat şi administrator este soţia inculpatului“. Între timp, Fătu a dat în judecată ANI la o lună după ce procurorii ploieşteni l-au trimis în judecată în baza sesizării inspectorilor de integritate.

Instanţa l-a condamnat pe Fătu la un an şi şase luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, stabilind un termen de încercare de 3 ani şi 6 luni.

Andrei Fătu susţine că este victima unui grup de interese din jurul fostului primar. ”Pe data de 23 iulie 2012, am întrebat contabila cum se face plata pentru respectiva lucrare şi dacă eu trebuie să semnez sau nu. Contabila mi-a spus că eu şi ea avem specimen de semnătură în Trezorerie aşa că trebuie să semnez. Imediat, am fost reclamat la ANI. Eu cred că a fost o capcană şi a făcut totul cu intenţie. De aceea nu a vrut să facă plata cât era el primar”, spune Andrei Fătu.

”Nu a cerut niciodată să i se facă recepţie pentru că nu era terminată lucrarea. Cererea de recepţie trebuia făcută cu adresă oficială nu verbal. Orice cerere adresată unei autorităţi se face cu cere oficială. Dar, după părerea mea, nu s-a făcut niciodată acea lucrare”, a declarat fostul primar al comunei Chiojdu, Gheorghe Dumitrache, care acum este notar public şi mediator în oraşul Pătârlagele.

Acum, primarul comunei Chiojdu este pe cale să îşi piardă mandatul după ce magistraţii Curţii de Apel Ploieşti i-au respins apelul formulat la decizia Judecătoriei Pătârlagele. Prin respingerea apelului, condamnarea lui Andrei Fătu dictată de Judecătoria Pătârlagele rămâne definitivă, iar când Prefectura va lua act de aceasta va emite ordinul de încetare a mandatului.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.