miercuri, 19 iunie, 2024

Prădător sexual de la catedră, suspendat. Profesorul de desen fusese lăsat să predea

Prădător sexual de la catedră, suspendat. Profesorul de desen fusese lăsat să predea

Facebook
Twitter
Email

Profesorul de desen care a fost acceptat să predea în două școli din Buzău deşi figura în Registrul naţional automatizat al persoanelor condamnate pentru infracţiuni sexuale cu minori a fost suspendat de la catedră. Măsura a fost dispusă de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Buzău.

Totodată, conducerile celor două instituţii de învăţământ, Liceul Teoretic „Alexandru Marghiloman” și Școala Gimnazială Nr. 7, au termen să explice cum a fost posibil ca dascălul cu probleme să fie primit la ore, după începerea noului an școlar.

La sfârșitul săptămânii trecute, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Buzău a început o anchetă, în condițiile în care cadrul didactic respectiv nu mai avea voie să predea la clasă, numele său regăsindu-se în Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

Poliția a informat, vineri, Inspectoratul Școlar cu privire la această situație. La scurt timp, directorii celor două unități de învățământ au fost convocați la sediul IȘJ.

“Vineri, am stat de vorbă cu conducerile celor două unități de învățământ și am decis, fiind o situație de urgență, ca acest profesor să nu mai intre la ore, să nu mai aibă acces în școală. Voi solicita oficial documente legate de statutul și de situația cadrului didactic în speță”, a declarat Daniela Palcău, inspector școlar general.

Inspectorii școlari anunță că vor avea propria anchetă asupra modului în care conducerile celor două unități l-au acceptat la catedră pe profesorul de desen cercetat de poliție. La fiecare început de an școlar, unitățile de învățământ sunt obligate să ceară certificate de integritate comportamentală care atestă că profesorii pot preda.

„Nu aveam de unde să ştiu pentru că cele aproximativ 7.000 de cadre didactice angajate în învăţământul buzoian sunt angajaţii unităţilor de învăţământ care la începutul fiecărui an şcolar solicită din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău un certificat de integritate comportamentală. Dacă există înscrisuri acolo, unităţile de învăţământ iau măsurile care se impun. Nu avem noi cunoştinţă, în sistem sunt 7.000 de persoane şi 62.000 de elevi. Conducerile ar fi trebuit să ştie, de aceea am spus că o să luăm măsuri în consecinţă. Astăzi vom face adrese oficiale să vedem ce s-a făcut şi care este situaţia”, a declarat, luni, Daniela Palcău.

Conducerile celor două unități școlare, Liceul Teoretic „Alexandru Marghiloman” și Școala Gimnazială Nr. 7, sunt cercetate de poliţişti pentru că i-ar fi permis profesorului de desen, în vârstă de 40 de ani, să profeseze deşi figura în Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale şi fusese condamnat recent, cu suspendare, şi pentru trafic de droguri, potrivit unor surse.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.