vineri, 29 martie, 2024

FILMARE AERIANĂ Incendiile necontrolate de vegetație uscată le dau bătăi de cap pompierilor buzoieni. Ultimul a fost în spatele ștrandului

FILMARE AERIANĂ Incendiile necontrolate de vegetație uscată le dau bătăi de cap pompierilor buzoieni. Ultimul a fost în spatele ștrandului

Facebook
Twitter
Email

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău au acționat, în weekend, pentru lichidarea a 11 arderi necontrolate, suprafața afectată de incendii fiind de aproximativ 52 de hectare. Marţi după-amiază, flăcările au pârjolit o suprafaţă de câteva sute de metri pătraţi din spatele ştrandului din Parcul Tineretului.

Totodată, de la începutul anului și până în prezent, pe teritoriul județului Buzău, s-au înregistrat un număr de 94 arderi necontrolate, dintre care 87 incendii vegetație uscată, 6 incendii miriște și un incendiu litieră pădure, suprafața afectată fiind de aproximativ 344 ha.

Pompierii de la ISU Buzău fac un apel la cetățenii județului să manifeste prudență în ceea ce privește arderea câmpurilor cu vegetație uscată care oricând se pot transforma în adevărate tragedii cu pierderi de vieți omenești, pot crea pagube materiale sau pot afecta mediul înconjurător.

IMAGINI INCENDIU DIG 

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, pompierii informează că, în conformitate cu Ordinul Prefectului numărul 97/12.02.2016, arderea vegetaţiei uscate se poate face numai după obţinerea acordului Agenţiei de Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu foc din partea autorităţilor locale.

De asemenea, pentru evitarea unor consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător, recomandăm cetăţenilor să respecte următoarele măsuri preventive:

– desfăşurarea arderii se va face numai pe timp de zi şi în condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Conform specialiștilor de la ISU Buzău, în week-end-ul recent încheiat s-au înregistrat un număr de 11 arderi necontrolate, suprafaţa afectată de incendii fiind de aproximativ 52 ha. Totodată, de la începutul anului şi până în prezent, pe teritoriul judeţului Buzău, s-au înregistrat un număr de 94 arderi necontrolate, dintre care 87 incendii vegetaţie uscată, 6 incendii mirişte şi 1 incendiu litieră pădure, suprafaţa afectată fiind de aproximativ 344 ha.

Cauzele acestor incendii au avut drept cauză probabilă focul deschis în spaţii deschise(în 62% din cazuri), fumatul în locuri nepermise(în 23% din cazuri), jocul copiilor cu focul(în 6% din cazuri) şi acţiune intenţionată(în 9 % din cazuri).

Totodată, solicităm cetăţenilor să dea dovadă de responsabilitate, să anunţe de îndată la numărul unic de urgenţă 112 orice început de incendiu şi să acorde sprijin autorităţilor locale şi pompierilor în stingerea incendiilor de vegetaţie uscată sau la fondul forestier.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.