duminică, 25 februarie, 2024

Pompier buzoian, impresionat de reacția grecilor: ”S-au strâns în fața mănăstirii unde ne odihnim pentru a ne aplauda și mulțumi”

Pompier buzoian, impresionat de reacția grecilor: ”S-au strâns în fața mănăstirii unde ne odihnim pentru a ne aplauda și mulțumi”

Facebook
Twitter
Email

Cei zece salvatori buzoieni aflaţi sub comanda ofiţerilor de pompieri eleni acţionează, de sâmbătă, pe insula Evia, zonă devastată de incendiile violente din ultimele două săptămâni. Reacțiile locuitorilor greci din zonele în care acționează pompierii români nu i-au lăsat indiferenți pe pompierii de la ISU Buzău.

„<Ne-au așteptat special să ne aplaude, am rămas uimiți>, <E greu, epuizant, dar ne alimentează mulțumirea localnicilor>, <Incendiul se extinde rapid, facem tot posibilul să îl ținem sub control>, acestea sunt doar câteva cuvinte extrase din discuțiile purtate cu colegii noștri curajoși care în acest moment acționează pe teritoriul Greciei”, se arată pe pagina de Facebook a ISU Buzău.

Pentru pompierii buzoieni, misiunea din Grecia este extrem de dificilă, fiind un adevărat test de rezistenţă fizică şi psihică. Ei

„În prima dintre zilele când am început dificilele acțiuni de stingere, în momentul când ne întorceam de la intervenție, murdari și obosiți, am fost așteptați de un grup de localnici ce s-au strâns în fața mănăstirii unde ne odihnim pentru a ne aplauda și mulțumi pentru ceea ce facem pentru ei. Nu înțelegem ce ne spun, dar am putut citi mulțumirea și bucuria pe chipurile lor”, declară plutonier adjutant Nicu Taman.

Întreaga operaţiune se desfăşoară sub comanda ofiţerilor eleni de pompieri ce gestionează efectivele,ei stabilind acţionarea în ture a pompierilor, ture ce se rotesc la un interval de 6 ore, acordând astfel timp de repaus de la munca fizică intensă şi condiţiile grele şi toxice la care sunt expuşi pompierii.

„Am ajuns la 2.00, si am dormit până la 6.00, când ne-am trezit să plecăm la intervenție. Am fost frânt, dar a meritat. Incendiul se extinde foarte rapid, orice focar stins contează și nu putem pierde timp. Facem tot ce putem ca incendiul să fie lichidat cât mai repede. Avem tot ce ne trebuie, chiar și în plus, localnicii ne aduc și ei foarte des mâncare și apă, chiar dacă avem destule. Suntem obosiți după intervenții, nu e deloc ușor, dar ne odihnim și o luăm de la capăt. Ceea ce contează foarte mult e gratitudinea cu care ne întâmpină localnicii, ce ne încarcă cu energie și ne oferă puterea să o luăm de la capăt în fiecare zi”, spune plutonier major Daniel Lăcustă.

În nordul insulei Evia, flăcările au distrus totul în cale, iar mii de oameni din 15 localităţi au fost deja evacuaţi de către autorităţile elene. Dacă focul nu va fi ţinut sub control nici în perioada următoare, misiunea salvatorilor români în Grecia se va prelungi.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.