vineri, 29 martie, 2024

Podul de la Vadu Pașii se poate prăbuşi! Este avertismentul unui reprezentant al Regionalei CF Galaţi

Podul de la Vadu Pașii se poate prăbuşi! Este avertismentul unui reprezentant al Regionalei CF Galaţi

Facebook
Twitter
Email

Torenții formați zilele trecute pe râul Buzău au produs mari pagube la infrastructura podurilor de la Vadu Pașii, județul Buzău, care leagă Capitala de Moldova. Apa mare a afectat pragul de fund amenințând inclusiv podul de cale ferată. Un reprezentant al Regionalei CF Galaţi a fost la şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a cere autorităţilor buzoiene măsuri urgente.

Pe lângă faptul că apa mare a Buzăului le-a distrus digurile și drumurile dintre picioarele podului și a luat din materialele și utilajele muncitorilor de la noul pod, s-au înregistrat pagube și asupra infrastructurii din aval a podurilor vechi, feroviar și rutier.

O viitură pe Buzău a distrus digul de protecţie din amonte făcut de constructor pentru a muta cursul râului, ceea ce a dus la o eroziune în zona podului în refacere de la Vadu Pașii.
Mai precis, este afectat pragul de fund dinspre malul orașului Buzău. Apa mare a rupt un dig și a format un nou braț mai adânc decât celelalte. În acest fel, apa care curge acum pe lângă digul de apărare împotriva inundațiilor a erodat pragul de fund producând pagube însemnate.

„Construcţia a fost afectată pe malul drept prin erodarea încastrării pe o lungime de aproximativ 30 m, în prezent un braţ al râului Buzău curgând între aripa pragului de fund şi digul de apărare împotriva inundaţiilor al Municipiului Buzău. Prin crearea noului braţ s-a produs o coborâre a tălvegului determinând apariţia fenomenului de eroziune a infrastructurii podului. Sunt necesare lucrări de refacerea pragului de fund şi umpluturi în valoare de minim 6.168.658 lei”, anunţa, luni, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Consiliul Judeţean a cerut deja fonduri de la Guvern pentru intervenţie, prin CJSU, iar solicitare a fost transmisă deja Executivului.

O eventuală prăbuşire a podului vechi va afecta podul de cale ferată, ceea ce înseamnă că circulaţia feroviară pe ruta Bucureşti- Suceava va fi întreruptă.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.