Petre Emanoil Neagu, despre scandalul de la Protecția Copilului: „Toată lumea care se face vinovată într-un fel sau altul va plăti”

Conducerea DGASPC a ignorat punctul de vedere al oficialilor Consiliului Județean Buzău atunci când a decis luarea în plasament în regim de urgență a 67 de copii cu nevoi speciale, urmată de solicitarea în instanță privind decăderea din drepturi a părinților. Petre Neagu a declarat vineri că Protecția Copilului fusese informată că măsura nu este legală.

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a anunțat că la nivelul CJ a fost constituită o comisie de control, pentru a verifica situația de fapt de la DGASPC Buzău, care va verifica dacă părinții și-au dat acordul ca acești copii să vină în școlile speciale din județul nostru, dacă li s-a explicat care sunt implicațiile legale, în speță suspendarea temporară a dreptului parental.

Neagu coordonează echipa de control, din care mai fac parte un vicepreședinte, secretarul județului Laurențiu Gavrilă, șefa Biroului Juridic, Mirela Oprea și un consilier județean de la opoziție. Comisia va verifica toate documentele din ultimii cinci ani cu privire la plasamentele copiilor din alte județe din centrele rezidențiale nr. 10 și 11.

„Toată lumea care se face vinovată într-un fel sau altul va plăti. Indiferent dacă domnul Vintilescu își va da sau nu demisia, aceasta comisie care se va constitui isi va face treaba până la capăt, analizându-se temeinic activitatea din aceste centre. Această comisie nu este una care să astupe gura cuiva sau să pună batista pe țambal. Prblemele la DGASPC sunt mult mai acute. (…) Chiar mă bucur că a apărut în presă această situație pentru că acolo problemele sunt mai ample. (…) Această procedură trenează de ani de zile la Protecția Copilului și trebuie să fie rezolvată odată. Trebuie reglementată printr-o lege. Liceele nu sunt ale noastre, doar internatele iar acolo este vorba despre interese. Noi am făcut din 2015 o adresă la inspectoratul școlar, a ajuns la Ministerul Educației și de atunci nu s-a întâmplat nimic”, a spus Neagu.

Președintele CJ Buzău a anunțat că deja a luat decizia declanșării procedurii pentru ocuparea funcțiilor publice de la DGASPC Buzău și chiar dacă sindicatul va contesta se va merge până la capăt.

Neagu a mai precizat că în situația în care directorul Direcției, Adrian Vintilescu, își va da demisia sau va fi demis, nu va mai fi numit în funcție un angajat al DGASPC. Președintele CJ a spus că adăugat că ar fi fost simplu să-l demită pe Vintilescu însă principala problemă nu este ca acesta să plece acum ci ca lucrurile să fie clarificate și apoi să se treacă la măsuri organizatorice.

Părinții a 67 de copii cu deficiențe, majoritatea din alte județe, s-au trezit că trebuie să se prezinte în faţa instanţei pentru a explica de ce şi-au abandonat copiii în grija statului.

Totul, urmare a unei decizii luate de conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pentru a justifica cheltuielile cu cazarea şi masa celor 67 de copii cu deficienţe, cheltuieli imputate de controlorii Curţii de Conturi. Aceştia au întocmit un raport din care reieşea că timp de trei ani, DGASPC ar fi cheltuit ilegal sume din bugetul instituţiei pentru plata mesei şi pentru cazarea unor copii ce provin din alte judeţe, ei fiind şcolarizaţi în unităţi de învăţământ din Buzău.

Reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului au descins, joi, la Buzău, pentru a verifica modul în care conducerea DGASPC Buzău a decăzut din drepturi părinţii a 65 de copii cu nevoi speciale. Ulterior, vor fi trase concluziile şi nu este exclus să fie dictate măsuri.

Fii Reporter